Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.11.2016.

Obeležen Dan Centra za mirovne operacije i šest decenija od prve mirovne operacije na Sinaju




Svečanošću u Centru za mirovne operacije Vojske Srbije danas je obeležen dan te jedinice 17. novembar, kao i jubilej šest decenija od iskrcavanja prvih mirovnjaka sa ovih prostora u okviru UN snaga 1956. godine na Sinaju.

Širom sveta, praznik Centra radno i sa plavim beretkama obeležava i 320 srpskih mirovnjaka koji su trenutno angažovani u 10 misija UN i EU, a povodom jubileja, plave beretke danas su opet stavili i veterani, učesnici misija na Sinaju, u Angoli, Iraku i Iranu, koje je današnja svečanost okupila.

Čestitajući praznik, zamenik komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general-major Slavoljub Janićijević podsetio je da danas obeležavamo važan datum iz naše istorije, jer je iskrcavanje jugoslovenske vojske na Sinaj davne 1956. godine bio  veliki podvig i za mnogo veće, i u to vreme, opremljenije vojske sveta, nego što je to bila JNA.

- I pored toga, jugoslovenski Odred ostao je u sećanju UN kao prvi kontingent, koji je u neku od misija UN ušao u zonu operacije i tokom 22 rotacije, praktično izneo celokupnu misiju. Na tim tradicijama i sećanjima i Centar za mirovne operacije, danas, kao referentna jedinice naše vojske namenjena za mirovne operacije, obukom, pripremom i podrškom angažovanih snaga Vojske Srbije doprinosi da naša zemlja, naši timovi, vodovi, čete i kontingenti, medicinski sastavi, vojni posmatrači i štabni oficiri, potpuno spremni  i opremljeni doprinose ugledu Republike Srbije i Vojske Srbije širom sveta – naglasio je general Janićijević dodajući da su pripadnici Centra između dva praznika uspešno izvršili sve zadatke.

Prema rečima načelnika Centra za mirovne operacije pukovnika dr Milivoja Pajovića, snaga i sposobnost svake vojne jedinice, kao i svakog drugog kolektiva počiva na znanjima i entuzijazmu svakog njenog člana.

- Naš Dan slavimo u znak sećanja na ljude koji su pre 60 godina na današnji dan otpočeli mirovne operacije. Na njihovim stazama, mi danas nastavljamo dalje – poručio je načelnik Centra za mirovne operacije.

U godini za nama, između ostalog, podsetio je pukovnik Pajović, Centar je dobio sertifikat UN za izvođenje Kursa za štabne oficire, primljen u dve međunarodne asocijacije zemalja učesnica mirovnih operacija, ostvarujući istovremeno neposrednu saradnju sa centrima za mirovne operacije oružanih snaga iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Mađarske i Austrije.

Tokom današnje svečanosti prikazan je i kratak film „Šest priča iz Sinaja“, koji je svojevrsno svedočanstvo veterana, pripadnika JNA o zadacima i svakodnevnom životu Odreda JNA tokom boravka u misiji UNEF na Sinajskom poluostrvu.

Dan Centra za mirovne operacije ustanovljen je prošle godine kao sećanje na 17. novembar 1956. godine kada je na Sinaju iskrcana prethodnica prvog jugoslovenskog odreda, koju je činilo 44 pripadnika. Tom mirovnom operacijom započelo je učešće jugoslovenskih snaga u mirovnim misijama.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.11.2016
mp4 (101,22 MB)
General-major Slavoljub Janićijević
17.11.2016
mp4 (116,91 MB)
Pukovnik dr Milivoje Pajović
17.11.2016
mp4 (112,4 MB)
Svečanost
17.11.2016
mp4 (129,75 MB)
Čestitka starijeg nacionalnog predstavnika u misiji MINUSCA pukovnika Vangela Milkovskog