Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2016.

Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ на гостовању у Крагујевцу



Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ на гостовању у КрагујевцуПредседник Републике Томислав Николић отворио је вечерас у Крагујевцу изложбу „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“, која се после Палате Србија и гостовања у београдском Дому Војске, од данас преселила у Конак Кнеза Михаила, Народног музеја Крагујевац.
 
Председник Николић је оценио да је Петар Бојовић био оличење српског војника, официра, родитеља.
 
- Изложбом " Војвода Петар Бојовић - знамења славе и части" желимо да одужимо дуг и својим потомцима испричамо причу о јединственом српском официру, додао је председник Николић.
 
Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ на гостовању у КрагујевцуМеђу бројним званицама, догађају су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, грађани Крагујевца.
 
Ово је најкомплетнија збирка одличја неког од четворице српских војвода, а Петар Бојовић је носилац 25 домаћих и 16 иностраних одликовања. Шест није сачувано, а четири нису комплетна, али и без њих ово је изузетна целина.
 
У збирци су, осим домаћих, и инострана признања која су Петру Бојовићу доделиле готово све важније европске земље. Ту су Карађорђеве звезде са мачевима Првог реда из 1933. године. Међу значајним страним одликовањима је и Орден Француске легије части првог реда из 1936.
 
Осим ордења које је Петар Бојовић добио од земаља савезница у Првом светском рату, интересантно је да су га пре Великог рата одликовали и владари држава који ће бити противници Србије у периоду од 1914. до 1918. Тако је аустроугарски цар Франц Јозеф још 1884. Бојовића као младог официра одликовао Витешким крстом трећег реда, а бугарски кнез Фердинанд Кобург му је 1904. доделио Орден за војне заслуге другог реда.
 
Након Крагујевца, поставка ће бити отворена у домовима војске по већим градовима Србије, попут Новог Сада, Ниша, Краљева, са циљем да се, у годинам када обележавамо век од Великог рата, што већи број грађана упозна са богатом историјском заоставштином предака. Координатор овог пројекта, поред Генералног секретаријата председника Републике Србије је Медија центар „Одбрана“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА