Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.11.2016.

Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ na gostovanju u Kragujevcu



Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ na gostovanju u KragujevcuPredsednik Republike Tomislav Nikolić otvorio je večeras u Kragujevcu izložbu „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“, koja se posle Palate Srbija i gostovanja u beogradskom Domu Vojske, od danas preselila u Konak Kneza Mihaila, Narodnog muzeja Kragujevac.
 
Predsednik Nikolić je ocenio da je Petar Bojović bio oličenje srpskog vojnika, oficira, roditelja.
 
- Izložbom " Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" želimo da odužimo dug i svojim potomcima ispričamo priču o jedinstvenom srpskom oficiru, dodao je predsednik Nikolić.
 
Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ na gostovanju u KragujevcuMeđu brojnim zvanicama, događaju su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, građani Kragujevca.
 
Ovo je najkompletnija zbirka odličja nekog od četvorice srpskih vojvoda, a Petar Bojović je nosilac 25 domaćih i 16 inostranih odlikovanja. Šest nije sačuvano, a četiri nisu kompletna, ali i bez njih ovo je izuzetna celina.
 
U zbirci su, osim domaćih, i inostrana priznanja koja su Petru Bojoviću dodelile gotovo sve važnije evropske zemlje. Tu su Karađorđeve zvezde sa mačevima Prvog reda iz 1933. godine. Među značajnim stranim odlikovanjima je i Orden Francuske legije časti prvog reda iz 1936.
 
Osim ordenja koje je Petar Bojović dobio od zemalja saveznica u Prvom svetskom ratu, interesantno je da su ga pre Velikog rata odlikovali i vladari država koji će biti protivnici Srbije u periodu od 1914. do 1918. Tako je austrougarski car Franc Jozef još 1884. Bojovića kao mladog oficira odlikovao Viteškim krstom trećeg reda, a bugarski knez Ferdinand Koburg mu je 1904. dodelio Orden za vojne zasluge drugog reda.
 
Nakon Kragujevca, postavka će biti otvorena u domovima vojske po većim gradovima Srbije, poput Novog Sada, Niša, Kraljeva, sa ciljem da se, u godinam kada obeležavamo vek od Velikog rata, što veći broj građana upozna sa bogatom istorijskom zaostavštinom predaka. Koordinator ovog projekta, pored Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije je Medija centar „Odbrana“.
 
photoFOTOGALERIJA