Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2016.

Састанак министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње



Састанак министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадњеДржавни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић учествовао је на проширеном састанку министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње у Фрауенкирхену, на позив Савезног министарства за одбрану и спорт Републике Аустрије.
 
Нерић је током састанка указао на све активности које Република Србија спроводи у погледу решавања проблема мигрантске кризе, будући да је заједнички став о решавању тог питања на простору Европе и био циљ консултација министара одбране из земаља Централноевропске одбрамбене иницијативе.
 
Државни секретар је истакао да састанак указује на чињеницу да мигрантска криза захтева одлучно и одговорно деловање свих релевантних актера на међународном, регионалном и локалном нивоу на утврђивању краткорочних и дугорочних решења на отклањању узрока и ублажавању последица масовних миграција. Иако само држава кандидат за чланство у Европској унији, Србија жели да делује као одговоран члан међународне заједнице и пружи адекватан одговор на актуелну кризу преузимајући свој део терета.
 
Састанак министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадњеПоред безбедносног ризика, мигрантска криза представља и значајно финансијско оптерећење за све државе на овој рути. Без обзира на смањење броја миграната у односу на прошлу годину, Западнобалканска рута је веома активна и Србија, као и друге државе на овој рути, не може сама да се носи са последицама кризе, те је потребна већа помоћ из доступних фондова ЕУ за решавање тог проблема. Такође, учесници су упознати са напорима које Србија улаже на спровођењу појачане контроле граница и спречавању криминалних активности кријумчара и трговаца људима који настоје да профитирају на несрећи тих људи.
 
Нерић је нагласио да иницијатива Републике Аустрије да се о теми миграција разговара и са државама Западног Балкана поставља нове стандарде када је у питању решавање тог питања. Само укључењем у дискусију свих земаља које се налазе на мигрантској рути, могуће је пронаћи решење које ће водити ка ефикасном управљању том кризом, али и обезбеђењу поштовања основних права и људског достојанства свих миграната. Такође, изражена је нада да ће договори са састанка допринети постизању јединственог одговора Европске уније на то деликатно питање.
 
На маргинама састанка државни секретар је имао билатерални сусрет са савезним министром одбране и спорта Републике Аустрије Хансом Петером Доскоцилом. Том приликом, саговорници су се сагласили да је сарадња у области одбране две земље разноврсна и садржајна, прати свеукупне односе две државе, уз простор за додатно унапређење. У наредном периоду постоје значајне могућности за размену искуства и евентуално заједничко учешће у мултинационалним операцијама, као и пренос искуства у безбедносним и одбрамбеним аспектима прикључења Европској унији, сарадњу у оквиру Европске одбрамбене агенције и борбеним групама Европске уније.
 Састанак министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње
Током посете Аустрији, државни секретар Нерић је положио венац на спомен-обележје настрадалим Србима у Првом светском рату, које се налази у Фрауенкирхену.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА