Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.11.2016.

Sastanak ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje



Sastanak ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnjeDržavni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić učestvovao je na proširenom sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje u Frauenkirhenu, na poziv Saveznog ministarstva za odbranu i sport Republike Austrije.
 
Nerić je tokom sastanka ukazao na sve aktivnosti koje Republika Srbija sprovodi u pogledu rešavanja problema migrantske krize, budući da je zajednički stav o rešavanju tog pitanja na prostoru Evrope i bio cilj konsultacija ministara odbrane iz zemalja Centralnoevropske odbrambene inicijative.
 
Državni sekretar je istakao da sastanak ukazuje na činjenicu da migrantska kriza zahteva odlučno i odgovorno delovanje svih relevantnih aktera na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou na utvrđivanju kratkoročnih i dugoročnih rešenja na otklanjanju uzroka i ublažavanju posledica masovnih migracija. Iako samo država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija želi da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruži adekvatan odgovor na aktuelnu krizu preuzimajući svoj deo tereta.
 
Sastanak ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnjePored bezbednosnog rizika, migrantska kriza predstavlja i značajno finansijsko opterećenje za sve države na ovoj ruti. Bez obzira na smanjenje broja migranata u odnosu na prošlu godinu, Zapadnobalkanska ruta je veoma aktivna i Srbija, kao i druge države na ovoj ruti, ne može sama da se nosi sa posledicama krize, te je potrebna veća pomoć iz dostupnih fondova EU za rešavanje tog problema. Takođe, učesnici su upoznati sa naporima koje Srbija ulaže na sprovođenju pojačane kontrole granica i sprečavanju kriminalnih aktivnosti krijumčara i trgovaca ljudima koji nastoje da profitiraju na nesreći tih ljudi.
 
Nerić je naglasio da inicijativa Republike Austrije da se o temi migracija razgovara i sa državama Zapadnog Balkana postavlja nove standarde kada je u pitanju rešavanje tog pitanja. Samo uključenjem u diskusiju svih zemalja koje se nalaze na migrantskoj ruti, moguće je pronaći rešenje koje će voditi ka efikasnom upravljanju tom krizom, ali i obezbeđenju poštovanja osnovnih prava i ljudskog dostojanstva svih migranata. Takođe, izražena je nada da će dogovori sa sastanka doprineti postizanju jedinstvenog odgovora Evropske unije na to delikatno pitanje.
 
Na marginama sastanka državni sekretar je imao bilateralni susret sa saveznim ministrom odbrane i sporta Republike Austrije Hansom Peterom Doskocilom. Tom prilikom, sagovornici su se saglasili da je saradnja u oblasti odbrane dve zemlje raznovrsna i sadržajna, prati sveukupne odnose dve države, uz prostor za dodatno unapređenje. U narednom periodu postoje značajne mogućnosti za razmenu iskustva i eventualno zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, kao i prenos iskustva u bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Evropskoj uniji, saradnju u okviru Evropske odbrambene agencije i borbenim grupama Evropske unije.
 Sastanak ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje
Tokom posete Austriji, državni sekretar Nerić je položio venac na spomen-obeležje nastradalim Srbima u Prvom svetskom ratu, koje se nalazi u Frauenkirhenu.
 
photoFOTOGALERIJA