Министарство одбране Републике Србије
 
31.10.2016.

Ђорђевић и Дуе о сарадњи са Уједињеним нацијама



Ђорђевић и Дуе о сарадњи са Уједињеним нацијамаМинистар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са дирeктoрoм зa Aзиjу, Блиски истoк, Eврoпу и Лaтинску Aмeрику у Дeпaртмaну зa мирoвнe oпeрaциje УН Питером Дуеом са којим је разговарао о учешћу Републике Србије у мировним мисијама под окриљем ове организације.
 
Министар Ђорђевић се осврнуо на историјат учешћа Србије у мултинационалним операцијама и подсетио да тренутно 332 припадника Министарства одбране и Војске Србије учествује у оквиру седам мисија под окриљем УН.
 
- У 2016. години планирамо да упутимо до 700 припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалне операције, истакао је Ђорђевић.
 
У наставку разговора, Ђорђевић и Дуе разговарали су о будућој сарадњи, којa се пре свега огледа у евентуалном проширењу медицинског ангажовања у мировној операцији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA) и реализацији курсева у нашој земљи на иницијативу Службе за интегрисану обуку УН.
 
Ђорђевић је додао да Република Србија посебну пажњу посвећује ангажовању војномедицинских капацитета у мултинационалним операцијама као и повећању броја ангажованих жена у мултинационалним операцијама. Од 1902 припадника Војске Србије, који су били ангажовани у МнОп у периоду од 2002. до 2015. године, 137 су биле жене, што чини 7.2 посто.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.10.2016
mp4 (59,78 MB)
Састанак