Министарство одбране Републике Србије
 
26.10.2016.

Страни војни представници посетили Сајам књига



Страни војни представници посетили Сајам књигаКао и претходних година, средина одржавања Сајма књига у Београду је била добра прилика за посету страних војних представника и њихово упознавање са резултатима издавачке делатности Медија центра „Одбрана“. Пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра, поздравио је присутне изасланике одбране.
 
„Издаваштво Медија центра, као и последње три године, у фокусу свог рада има обележавање Првог светског рата, па су бројна издања из овогодишње продукције тематски везана за тај период. С тим у вези посебно бих истакао едицију „Четири војводе“ о нашим не само најзначајнијим командантима из Великог рата, већ можда највећим у целој српској војној историји. Овим издањем, на неки начин, исправљамо историјску неправду према једном од њих - војводи Петру Бојовићу који је живео најдуже, а чији одлазак те 1945. године није био испраћен како доликује“, рекао је пуковник Карапанџин.
 
Страни војни представници посетили Сајам књигаОн је овом приликом најавио промоције књига о српско-грчким односима, војном свештенству, краљевском ваздухопловству, генералу Јовану Драгашевићу, оснивачу војног издаваштва у Србији. У контексту кратког представљања књиге Душана Бабца о Србима заповедницима у руској војсци, директор Медија центра је наговестио могућност да следеће године ова издавачка кућа приреди и издање о Србима, угледним официрима у америчкој војсци, јер више од 20 америчких Срба, припадника војске САД били су носиоци највиших америчких војних одликовања. 
 
Норвешки изасланик одбране, Торе Андерсон, рекао је да је све што је видео на сајму, нарочито на изложбеном простору „Одбране“, веома импресивно. То мишљење дели и његов амерички колега, пуковник Даглас М. Фаерти, који је импресиониран самом величином сајма у целини, али и оним што је „Одбрана“ показала.
 
Одбрана данас, у поподневним часовима, наставља своје представљање гостима сајма промоцијом издања „Четири војводе“ и књиге о српско – грчким односима  током Балканских и Првог светског рата.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.10.2016
mp4 (17,9 MB)
Посета