Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.10.2016.

Strani vojni predstavnici posetili Sajam knjiga



Strani vojni predstavnici posetili Sajam knjigaKao i prethodnih godina, sredina održavanja Sajma knjiga u Beogradu je bila dobra prilika za posetu stranih vojnih predstavnika i njihovo upoznavanje sa rezultatima izdavačke delatnosti Medija centra „Odbrana“. Pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra, pozdravio je prisutne izaslanike odbrane.
 
„Izdavaštvo Medija centra, kao i poslednje tri godine, u fokusu svog rada ima obeležavanje Prvog svetskog rata, pa su brojna izdanja iz ovogodišnje produkcije tematski vezana za taj period. S tim u vezi posebno bih istakao ediciju „Četiri vojvode“ o našim ne samo najznačajnijim komandantima iz Velikog rata, već možda najvećim u celoj srpskoj vojnoj istoriji. Ovim izdanjem, na neki način, ispravljamo istorijsku nepravdu prema jednom od njih - vojvodi Petru Bojoviću koji je živeo najduže, a čiji odlazak te 1945. godine nije bio ispraćen kako dolikuje“, rekao je pukovnik Karapandžin.
 
Strani vojni predstavnici posetili Sajam knjigaOn je ovom prilikom najavio promocije knjiga o srpsko-grčkim odnosima, vojnom sveštenstvu, kraljevskom vazduhoplovstvu, generalu Jovanu Dragaševiću, osnivaču vojnog izdavaštva u Srbiji. U kontekstu kratkog predstavljanja knjige Dušana Babca o Srbima zapovednicima u ruskoj vojsci, direktor Medija centra je nagovestio mogućnost da sledeće godine ova izdavačka kuća priredi i izdanje o Srbima, uglednim oficirima u američkoj vojsci, jer više od 20 američkih Srba, pripadnika vojske SAD bili su nosioci najviših američkih vojnih odlikovanja. 
 
Norveški izaslanik odbrane, Tore Anderson, rekao je da je sve što je video na sajmu, naročito na izložbenom prostoru „Odbrane“, veoma impresivno. To mišljenje deli i njegov američki kolega, pukovnik Daglas M. Faerti, koji je impresioniran samom veličinom sajma u celini, ali i onim što je „Odbrana“ pokazala.
 
Odbrana danas, u popodnevnim časovima, nastavlja svoje predstavljanje gostima sajma promocijom izdanja „Četiri vojvode“ i knjige o srpsko – grčkim odnosima  tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.10.2016
mp4 (17,9 MB)
Poseta