Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2016.

Састанак министра одбране са амбасадором Катара



Састанак министра одбране са амбасадором Катара Mинистар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са амбасадором Катара шеиком Мубараком Бин Фахадом Ал Тханијем о досадашњем развоју билатералне војне сарадње, као и даљим правцима њеног унапређења.
 
На састанку је констатовано да добри политички односи између две земље представљају основу за успостављање боље сарадње у области одбране, а кључни корак и правни оквир за то би требало да буде потписивање Споразума о сарадњи у области одбране.
 
Будући да нема отворених питања између два министарства одбране, разматрана је могућност размене експертских делегација у циљу конкретизације модалитета будуће сарадње, првенствено у војноекономској, војнообразовној и војномедицинској области. Такође, специфично безбедносно окружење намеће потребу успостављања сарадње и војнообавештајних и војнобезбедносних служби два министарства.
 
Имајући у виду традицију, квалитет и капацитете војног здравства Србије, интерес катарске стране постоји за школовање припадника Оружаних снага Државе Катар на основним студијама Медицинског факултета ВМА, као и на различитим облицима специјалистичких усавршавања. Као додатни квалитет министар Ђорђевић је нагласио огромно искуство наших лекара, посебно хирурга, који су искуство у ратној хирургији, нажалост, стицали током сукоба на нашим просторима.
 
У области војно-војне сарадње, Министарство одбране Републике Србије може понудити капацитете Регионалног центра за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу, као и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази Југ.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА