Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.10.2016.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Katara



Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Katara Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa ambasadorom Katara šeikom Mubarakom Bin Fahadom Al Thanijem o dosadašnjem razvoju bilateralne vojne saradnje, kao i daljim pravcima njenog unapređenja.
 
Na sastanku je konstatovano da dobri politički odnosi između dve zemlje predstavljaju osnovu za uspostavljanje bolje saradnje u oblasti odbrane, a ključni korak i pravni okvir za to bi trebalo da bude potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.
 
Budući da nema otvorenih pitanja između dva ministarstva odbrane, razmatrana je mogućnost razmene ekspertskih delegacija u cilju konkretizacije modaliteta buduće saradnje, prvenstveno u vojnoekonomskoj, vojnoobrazovnoj i vojnomedicinskoj oblasti. Takođe, specifično bezbednosno okruženje nameće potrebu uspostavljanja saradnje i vojnoobaveštajnih i vojnobezbednosnih službi dva ministarstva.
 
Imajući u vidu tradiciju, kvalitet i kapacitete vojnog zdravstva Srbije, interes katarske strane postoji za školovanje pripadnika Oružanih snaga Države Katar na osnovnim studijama Medicinskog fakulteta VMA, kao i na različitim oblicima specijalističkih usavršavanja. Kao dodatni kvalitet ministar Đorđević je naglasio ogromno iskustvo naših lekara, posebno hirurga, koji su iskustvo u ratnoj hirurgiji, nažalost, sticali tokom sukoba na našim prostorima.
 
U oblasti vojno-vojne saradnje, Ministarstvo odbrane Republike Srbije može ponuditi kapacitete Regionalnog centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu, kao i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi Jug.
 
photoFOTOGALERIJA