Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2016.

Научни скуп „Утицај војне неутралности Србије на безбедност и стабилност у Европи“



Научни скуп „Утицај војне неутралности Србије на безбедност и стабилност у Европи“У Дому Гарде на Топчидеру данас се одржава научни скуп „Утицај војне неутралности Србије на безбедност и стабилност у Европи“, у организацији Института за стратегијска истраживања Министарства одбране, Института за међународну политику и привреду и Ханс Зајдел фондације канцеларије за Србију и Црну Гору.
 
Отварајући скуп, в.д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић истакао је да је реч о изузетној прилици да научна и стручна јавност изнесе своје погледе о питању војне неутралности у контексту међународног права, али и изазове и ризике пред којима се Србија налази, као и ограничења и потенцијале концепта војне неутралности за који се наша држава определила.
 
Научни скуп „Утицај војне неутралности Србије на безбедност и стабилност у Европи“- Ово је уједно и прилика да се сагледају и искуства других држава и на основу њих извуку одређене поуке и препоруке за нашу државу и систем одбране – нагласио је помоћник министра Јанковић додајући да смо сви свесни да живимо у времену нестабилности пуном безбедносних ризика и реалних претњи.
 
Учесницима скупа, на отварању су се обратили и директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић, директор Института за међународну политику и привреду проф. др Бранислав Ђорђевић, као и директор Ханс Зајдел фондације канцеларије за Србију и Црну Гору Луц Кобер.
 
Окупљајући представнике Министарства одбране, државних институција и академске заједнице наше земље око три панела, који су се односили на перспективе политике неутралности, могуће домете и ограничења политике војне неутралности и разматрањима да ли политика војне неутралности Србије доприноси безбедности региона и Европе, завршни део данашњег научног скупа прилика је за дискусију, размену мишљења и закључке о поменутим актуелним темама.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА