Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2016.

Систем одбране функционише стабилно



Систем одбране функционише стабилно
Скупштински Одбор за одбрану и унутрашње послове прихватио је данас извештај Министарства одбране за првих девет месеци, а министар Зоран Ђорђевић је оценио да је систем одбране један од најуређенијих у земљи и да обезбеђује стабилно функционисање и испуњавање свих задатака.
 
Обраћајући се члановима скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, Ђорђевић је истакао да у Министарству одбране и Војсци Србије неће бити отпуштања ни смањења плата, будући да у том систему има 36.000 формацијских места и тај број се неће смањивати.
 
У процедури  је пријем 300 професионалних војника, рок је до 1. новембра, а следеће године очекује се  пријем још 1.500 људи, чиме ће се попунити кадар који сада највише недостаје, рекао је Ђорђевић и одбацио тврдње појединих чланова Одбора за одбрану и безбедност да ће у систему одбране бити смањења плата, подсетивши да је премијер Александар Вучић најавио повећање не мање од четири одсто.
 
Министар одбране је изнео податак да је до краја септембра потрошено 72,2 одсто овогодишњег буџета, што је за 2,8 одсто мање у односу на планирану динамику потрошње. Потрошено је каже нешто мање од 38 милијарди динара. Такође, истакао је да су од почетка године склопљена 194 уговора о извозу наоружања укуне вредности 2,43 милијарде динара.
 
Ђорђевић је поновио да је систем одбране један од најуређенијих система у држави и да посебну пажњу посвећује борби против тероризма и миграторним кретањима, те је као један од приоритетних задатака којима се министарство и војска баве навео помоћ МУП-у у обезбеђивању граница у условима појачаних миграција. Говорећи о ангажоавњу војске на граници са Бугарском и Македонијом, рекао је да је поднето 56 кривичних пријава против кријумчара и да је од јула више од 12.000 особа спречено да уђе у Србију.
 
Систем одбране функционише стабилноПоред обукуе резервног и редовног састава оружаних снага, као приоритетне задатке министар одбране је навео и учешће у мултинационалним мировним операцијама УН и ЕУ. Нагласио је да  Војска Србије тренутно учествује у десет мировних мисија УН и ЕУ са укупно 332 припадника, од чега је нешто више од 10,5 одсто жена, а УН препознале Војску Србије као одговорног партнера, способног да испуњава задатке, што у великој мери подиже углед читаве земље, не само система одбране.
 
Говорећи о доктринарним документима, министар одбране је подсетио да је важећа Стратегија одбране усвојена још 2009. године и да су због протока времена и измењених околности неопходне неке промене, због чега су већ обављене припреме за израду нових стратешких и доктринарних докумената. Најавио је и планове за побољшање и прецизирање законских решења битних за одбрану и додао да ће се ускоро мењати закони о одбрани, о Војсци Србије, о војном образовању, о здравственој заштити, о производњи наоружања и војне опреме, о употреби Војске Србије у мултинационалним операцијама ван Србије, о војној, радној и материјалној обавези и да ће измене и допуне бити упућене Влади Србије на некој од наредних седница.
 
Министар Ђорђевић је рекао да војна неутралност Србије омогућава добар основ за сарадњу са свим релеватним државама, те се и Министарство одбране труди да својим активностима води балансирану спољну политику.
 
Ђорђевић је такође истакао да се у Министарству одбране и Војсци Србије посебна пажња посвећује родној равноправности, али и војном школству, у којем се на свим нивоима тренутно школује 1.385 људи, од чега 53 из иностранства.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.10.2016
mp4 (93,59 MB)
Видео