Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2016.

Државни секретар Нерић у гарнизону Прокупље и на бази Мердаре



Државни секретар Нерић у гарнизону Прокупље и на бази МердареДржавни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић обишао је припаднике Војске у гарнизону Прокупље и на бази „Мердаре“ код Куршумлије.
                         
У прокупачкој касарни „Ратко Павловић Ћићко“ државног секретара су дочекали командант Треће бригаде Копнене војске бригадни генерал Миле Јелић, командант 310. инжињеријског батаљона потпуковник Драган Миленков и официри и подофицири из прокупачког гарнизона. Бригадни генерал Јелић је упознао државног секретара и његове сараднике са организацијом, наменом и задацима Треће бригаде КоВ.
 
Обраћајући се најодговорнијим старешинама Треће бригаде и инжињеријског батаљона, државни секретар Нерић је нагласио да се чини много тога да се побољшају услови живота и рада у јединицама Војске Србије, почев од побољшања опремљености припадника Војске у наоружању до предвиђеног повећања плата у износу четири до пет посто. Он је подвукао да се припрема нови модел финансирања стамбене изградње и да ће се стандард припадника система одбране подићи и коришћењем капацитета војнодоходовних установа.
 
У наставку посете инжињеријском батаљону, државни секретар је обишао кабинете и полигоне за обуку вода за разминирање и неексплодирана средства. Припадници вода, којим командује поручник Ненад Кањевац, приказали су државном секратару Нерићу технику и средства којима располажу и специфичне детаље обуке, засноване на високим и савременим стандардима.
 
Државни секретар Нерић у гарнизону Прокупље и на бази Мердаре „Задовољство ми је што сам се упознао са припадницима јединице који имају хумани задатак да спрече да људи страдају од неексплодираних убојних средстава. Видљиво је да имамо изузетно обучену јединицу за ову врсту ангажовања, а ми ћемо у Министарству одбране учинити све да им омогућимо даљи напредак и усавршавање“, рекао је Ненад Нерић.
 
Државни секретар Нерић је у току дана посетио и базу на админстративној линији према Косову и Метохији „Мердаре“, која је једна од седам база које је Војска Србије недавно преузела од жандармерије. Заступник команданта Друге бригаде КоВ пуковник Жељко Кузмановић и командант снага потпуковник Александар Дедић упознали су државног секретара са свим аспектима обезбеђења административне линије према Косову и Метохији и контроли Копнене зоне безбедности, док је командир базе „Мердаре“ мајор Милош Димитријевић реферисао о конкретним питањима обезбеђења административне линије у дужини од 15 километара. Мајор Димитријевић је посебно указао да су највећи проблеми у Зони везани за бесправну сечу шума и илегалну трговину стоке, али да се сви незаконити поступци спречавају добром организацијом и ефикасним радом извиђачких патрола, заседа и осматрачница. Државни секретар Нерић је на бази показао посебно интересовање за нивое сарадње припадника Војске Србије и КФОР-а. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА