Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.10.2016.

Državni sekretar Nerić u garnizonu Prokuplje i na bazi Merdare



Državni sekretar Nerić u garnizonu Prokuplje i na bazi MerdareDržavni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić obišao je pripadnike Vojske u garnizonu Prokuplje i na bazi „Merdare“ kod Kuršumlije.
                         
U prokupačkoj kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ državnog sekretara su dočekali komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Mile Jelić, komandant 310. inžinjerijskog bataljona potpukovnik Dragan Milenkov i oficiri i podoficiri iz prokupačkog garnizona. Brigadni general Jelić je upoznao državnog sekretara i njegove saradnike sa organizacijom, namenom i zadacima Treće brigade KoV.
 
Obraćajući se najodgovornijim starešinama Treće brigade i inžinjerijskog bataljona, državni sekretar Nerić je naglasio da se čini mnogo toga da se poboljšaju uslovi života i rada u jedinicama Vojske Srbije, počev od poboljšanja opremljenosti pripadnika Vojske u naoružanju do predviđenog povećanja plata u iznosu četiri do pet posto. On je podvukao da se priprema novi model finansiranja stambene izgradnje i da će se standard pripadnika sistema odbrane podići i korišćenjem kapaciteta vojnodohodovnih ustanova.
 
U nastavku posete inžinjerijskom bataljonu, državni sekretar je obišao kabinete i poligone za obuku voda za razminiranje i neeksplodirana sredstva. Pripadnici voda, kojim komanduje poručnik Nenad Kanjevac, prikazali su državnom sekrataru Neriću tehniku i sredstva kojima raspolažu i specifične detalje obuke, zasnovane na visokim i savremenim standardima.
 
Državni sekretar Nerić u garnizonu Prokuplje i na bazi Merdare „Zadovoljstvo mi je što sam se upoznao sa pripadnicima jedinice koji imaju humani zadatak da spreče da ljudi stradaju od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Vidljivo je da imamo izuzetno obučenu jedinicu za ovu vrstu angažovanja, a mi ćemo u Ministarstvu odbrane učiniti sve da im omogućimo dalji napredak i usavršavanje“, rekao je Nenad Nerić.
 
Državni sekretar Nerić je u toku dana posetio i bazu na adminstrativnoj liniji prema Kosovu i Metohiji „Merdare“, koja je jedna od sedam baza koje je Vojska Srbije nedavno preuzela od žandarmerije. Zastupnik komandanta Druge brigade KoV pukovnik Željko Kuzmanović i komandant snaga potpukovnik Aleksandar Dedić upoznali su državnog sekretara sa svim aspektima obezbeđenja administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i kontroli Kopnene zone bezbednosti, dok je komandir baze „Merdare“ major Miloš Dimitrijević referisao o konkretnim pitanjima obezbeđenja administrativne linije u dužini od 15 kilometara. Major Dimitrijević je posebno ukazao da su najveći problemi u Zoni vezani za bespravnu seču šuma i ilegalnu trgovinu stoke, ali da se svi nezakoniti postupci sprečavaju dobrom organizacijom i efikasnim radom izviđačkih patrola, zaseda i osmatračnica. Državni sekretar Nerić je na bazi pokazao posebno interesovanje za nivoe saradnje pripadnika Vojske Srbije i KFOR-a. 
 
photoFOTOGALERIJA