Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2016.

Састанак министра Ђорђевића са министарком одбране Италије



Састанак министра Ђорђевића са министарком одбране ИталијеТоком Конференције SEDM, која је данас одржана у Риму, министар одбране Зоран Ђорђевић састао се са министарком одбране Републике Италије Робертом Пиноти.
 
Министар Ђорђевић је истакао да Србија цени подршку Италије европском путу Републике Србије и поновио значај успостављања стратешког партнерства две земље. Он је пренео захвалност припадницима италијанског контингента КФОР на професионалном ангажовању и доприносу безбедности на Косову и Метохији.
 
Министри Ђорђевић и Пиноти изразили су спремност да се у наредном периоду заједничким напорима и ангажовањем изборе са многобројним безбедносним изазовима у региону и шире. Размењена су мишљења о безбедносној ситуацији на Западном Балкану и Медитерану и борби против тероризма. Посебан акценат био је на разматрању питања актуелне мигрантске кризе која захтева свеобухватан приступ свих међународних актера у проналажењу оптималног решења.
 
Обострано је констатовано да интензивна сарадња у области одбране прати свеукупне билатералне односе, као и да постоји простор за њено додатно унапређење. Круну сарадње чини досадашње заједничко учешће у мултинационалним операцијама, посебно заједнички ангажман у мисији УН у Либану. 
 
Министарка Пиноти  изразила је задовољство чињеницом да је сарадња у области одбране значајно развијена, посебно војно-војна, војнообразовна и војномедицинска, али и да постоји простор за њено шире квалитативно и квантитативно унапређење.
 
У том смислу, посебно је истакнута могућност заједничке обуке и вежби, као и размена припадника две војске на различитим нивоима школовања и усавршавања, на бази реципроцитета.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА