Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.10.2016.

Sastanak ministra Đorđevića sa ministarkom odbrane Italije



Sastanak ministra Đorđevića sa ministarkom odbrane ItalijeTokom Konferencije SEDM koja je danas održana u Rimu, ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa ministarkom odbrane Republike Italije Robertom Pinoti.
 
Ministar Đorđević je istakao da Srbija ceni podršku Italije evropskom putu Republike Srbije i ponovio značaj uspostavljanja strateškog partnerstva dve zemlje. On je preneo zahvalnost pripadnicima italijanskog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji.
 
Ministri Đorđević i Pinoti izrazili su spremnost da se u narednom periodu zajedničkim naporima i angažovanjem izbore sa mnogobrojnim bezbednosnim izazovima u regionu i šire. Razmenjena su mišljenja o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i Mediteranu i borbi protiv terorizma. Poseban akcenat bio je na razmatranju pitanja aktuelne migrantske krize koja zahteva sveobuhvatan pristup svih međunarodnih aktera u pronalaženju optimalnog rešenja.
 
Obostrano je konstatovano da intenzivna saradnja u oblasti odbrane prati sveukupne bilateralne odnose, kao i da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje. Krunu saradnje čini dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u misiji UN u Libanu. 
 
Ministarka Pinoti  izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je saradnja u oblasti odbrane značajno razvijena, posebno vojno-vojna, vojnoobrazovna i vojnomedicinska, ali i da postoji prostor za njeno šire kvalitativno i kvantitativno unapređenje.
 
U tom smislu, posebno je istaknuta mogućnost zajedničke obuke i vežbi, kao i razmena pripadnika dve vojske na različitim nivoima školovanja i usavršavanja, na bazi reciprociteta.
 
photoFOTOGALERIJA