Министарство одбране Републике Србије
 
13.10.2016.

Концерт за децу и оне који нису заборавили да су то једном били



У свечаној сали Дома Војске Србије, Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, одржао је вечерас концерт на коме су извођена дела наше угледне пијанисткиње и композиторке Вере Миланковић.

Радни назив овог културног догађаја,  „Концерт за децу и оне који нису заборавили да су били деца“, боље познаваоце дела Вере Миланковић није збунио – ова композиторка, иначе потомак  високих официра, научника и дипломата, већ деценијама је врсни музички педагог. Природно је, онда, било да „Бинички“ угости као солисте мале музичаре из музичких школа „Јован Дучић“ и „Скадарлија“, током првог дела концерта.


 Други део концерта такође је показао да је приближавање музике, нарочито класичне, најмлађима, једна од окосница укупног дела Вере Миланковић. Тако је вечерас, први пут након скоро 40 година своју праизведбу доживео и њен „Водич кроз оркестар“. Овај музички игроказ је, уз помоћ глумице Јелене Велковски, наратора Александре Павлов, и „малих људи из радија“, показао како се деци може пренети музика, употреба инструмената како би се испричала авантуристичка прича пуна гусара, балерина, коњаника, снажних ветрова, и дочарале емоције. У времену када питање како забавити и заинтересовати децу нашег доба за све оно што нема везе са мобилним телефоном или компјутером, и одржати им пажњу,  одавно  стоји високо подигнуто попут аларма, ово музичко сценско дело је леп пример могуће успешне комуникације. Уз узбудљиве тонове који подсећају на златно доба Холивуда када су и гусари имали шарм, није било тешко унети се у причу. Малишани су, вечерас, били најбројнији у публици и није им било досадно.

Концерт је завршен доделом медаља члановима Уметничког ансамбла „Бинички“. Заставник прве класе Дамир Глушац и војни службеник Драгана Марковић, добили су медаље за посвећен рад током 20 година службовања, а за деценију преданог рада, награђени су и  службеници Јелена Лунг, Наташа Милошевић, Слободан Павловић, Драгана Милетић, као и концерт мајстор „Биничког“ Урош Кованџић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.10.2016
mp4 (87,13 MB)
Концерт