Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.10.2016.

Koncert za decu i one koji nisu zaboravili da su to jednom bili



U svečanoj sali Doma Vojske Srbije, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, održao je večeras koncert na kome su izvođena dela naše ugledne pijanistkinje i kompozitorke Vere Milanković.

Radni naziv ovog kulturnog događaja,  „Koncert za decu i one koji nisu zaboravili da su bili deca“, bolje poznavaoce dela Vere Milanković nije zbunio – ova kompozitorka, inače potomak  visokih oficira, naučnika i diplomata, već decenijama je vrsni muzički pedagog. Prirodno je, onda, bilo da „Binički“ ugosti kao soliste male muzičare iz muzičkih škola „Jovan Dučić“ i „Skadarlija“, tokom prvog dela koncerta.


 Drugi deo koncerta takođe je pokazao da je približavanje muzike, naročito klasične, najmlađima, jedna od okosnica ukupnog dela Vere Milanković. Tako je večeras, prvi put nakon skoro 40 godina svoju praizvedbu doživeo i njen „Vodič kroz orkestar“. Ovaj muzički igrokaz je, uz pomoć glumice Jelene Velkovski, naratora Aleksandre Pavlov, i „malih ljudi iz radija“, pokazao kako se deci može preneti muzika, upotreba instrumenata kako bi se ispričala avanturistička priča puna gusara, balerina, konjanika, snažnih vetrova, i dočarale emocije. U vremenu kada pitanje kako zabaviti i zainteresovati decu našeg doba za sve ono što nema veze sa mobilnim telefonom ili kompjuterom, i održati im pažnju,  odavno  stoji visoko podignuto poput alarma, ovo muzičko scensko delo je lep primer moguće uspešne komunikacije. Uz uzbudljive tonove koji podsećaju na zlatno doba Holivuda kada su i gusari imali šarm, nije bilo teško uneti se u priču. Mališani su, večeras, bili najbrojniji u publici i nije im bilo dosadno.

Koncert je završen dodelom medalja članovima Umetničkog ansambla „Binički“. Zastavnik prve klase Damir Glušac i vojni službenik Dragana Marković, dobili su medalje za posvećen rad tokom 20 godina službovanja, a za deceniju predanog rada, nagrađeni su i  službenici Jelena Lung, Nataša Milošević, Slobodan Pavlović, Dragana Miletić, kao i koncert majstor „Biničkog“ Uroš Kovandžić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.10.2016
mp4 (87,13 MB)
Koncert