Министарство одбране Републике Србије
 
13.10.2016.

Заједничка вежба руских и српских пилота „БАРС 2016“



Заједничка вежба руских и српских пилота „БАРС 2016“Поводом летно-тактичке вежбе „БАРС 2016“ данас је на аеродрому Батајница одржана конференција за медије. Реч је о вежби на којој пилоти оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије, на ваздухопловима Војске Србије, изводе летачке задатке у саставу мешовитих посада на авионима МиГ-29 и хеликоптерима Ми-17 В5. Осим припадника ловачке авиjaције и хеликоптерских јединица РВ и ПВО, на вежби са темом „Контрола и заштита ваздушног простора и борбено трагање и спасавање“ учествује и тим припадника Специјалне бригаде КоВ, као и 19 припадника руских оружаних снага.
 
Заједничка вежба руских и српских пилота „БАРС 2016“Према речима руководиоца вежбе са српске стране пуковника Бранета Крњајића, „БАРС 2016“ је активност која се припрема последње две године, колико траје процес планирања и договарање активности у вези сарадње нашег ваздухопловства и ваздушно-космичких снага Руске Федерације.
 
- Циљ вежбе је подизање нивоа оперативних способности приликом извршавања задатака које Војска реализује у оквиру својих мисија, а у овом случају реч је о првој и трећој мисији – истакао је пуковник Крњајић додајући да је вежба значајна за обе стране у погледу обучавања и размене искустава.
 
Представник команде Ратног ваздухопловства Руске Федерације пуковник Константин Јуревич Суриков нагласио је да су пилоти који су учествовали на прошлогодишњој вежби и ове године њен део како би међународну сарадњу, али и сарадњу посада које су вежбале, подигли на још виши ниво.
 
Заједничка вежба руских и српских пилота „БАРС 2016“- Активности које смо до сада извршили оценио бих оценом одлично, а по свему судећи и оне које следе биће извршене на истом нивоу – истакао је пуковник Суриков додајући да су пилоти из Србије на овој, као и на вежби претходне године, показали да могу да успешно изврше све постављене задатке.
 
Током вежбе организована су и предавања и стручне расправе на тему употребе и одржавања ваздухоплова. За Ратно ваздухопловство и ПВО вежба је значајна са аспекта стицања искустава у извршавању задатака у ванредним ситуацијама и пружању помоћи цивилном становништву, нарочито кроз употребу нових хеликоптера Ми-17 В5.
 
Прва вежби српских и руских пилота у којој су учествовале мешовите посаде „БАРС 2015“ одржана је прошлог октобра на аеродорому „Приволжски“ и полигону „Ашулук“ надомак Астрахана. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.10.2016
mp4 (63,45 MB)
Пуковник Бране Крњајић
13.10.2016
mp4 (85,48 MB)
Пуковник Константин Јурјевић Суриков
13.10.2016
mp4 (76,36 MB)
Вежба БАРС 2016