Министарство одбране Републике Србије
 
13.10.2016.

Министар Ђорђевић на Београдском безбедносном форуму



Министар Ђорђевић на Београдском безбедносном форумуДругог дана шестог Београдског безбедносног форума, који се у хотелу "Хајат" одржава од 12. до 14. октобра, на панелу најављеном као посебан догађај под називом, „10 година – Србија, НАТО и Партнерство за мир“, учествовао је министар одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић. На панелу су говорили и министар спољних послова у Влади Србије Ивица Дачић и заменик помоћника генералног секретара за политичка питања и сигурносну политику НАТО Џејмс Апатурај а модератор је био Иван Вејвода, виши потпредседник за програме Маршаловог фонда.
 
На скупу, на којем политичари и експерти из региона и Европе разговарају о томе да ли ће демократија преживети кризу светског поретка, министар Ђорђевић је, говорећи о десетогодишњој сарадњи са НАТО кроз Партнерство за мир, истакао да је Србија војно неутрална, али и да пут наше земље води придруживању Европској унији, чија је већина земаља у НАТО савезу.
 
– Очекује нас блиска економска и војна сарадња с тим земљама и сматрам да је, у том смислу, одлука Србије о уласку у Партнерство за мир била добра. То се показује и данас када можемо да са сигурношћу потврдимо да је наша веза функционална и да је Војска Србије, која пролази кроз реформе,  имала прилику да преузме доста добрих решења од партнера са великим искуством, рекао је министар Ђорђевић и, као посебно битно нагласио да, сарадњом са НАТО, Војска Србије унапређује своју интероперабилност и одбрамбену моћ.
 
Као „најсвежији“ вид сарадње, Ђорђевић је издвојио формирање НАТО Повереничког фонда за уништавање и делаборацију муниције, поменувши да је јуче у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу, под окриљем Фонда, свечано  отворен Пројекат демилитаризације вишка убојних средстава и унапређења капацитета Завода.
 
Министар Ђорђевић на Београдском безбедносном форумуМинистар је као посебно значајну истакао и добру војну сарадњу са КФОР, који је гарант мира и стабилности на простору Косова и Метохије, и додао да је вредна пажње и сарадња која резултира упућивањем припадника Војске у мултинационалне операције под окриљем УН и ЕУ, што је посебно битно за добар глас Србије у свету.
 
– Желимо да будемо фактор стабилности у региону. Сарадња са НАТО је, у том смислу, веома битна, па бих на њену десетогодишњицу рекао, поредећи је са одрастањем детета, да смо прошли први део основне школе и да сада раздвајамо предмете и почињемо да учимо појединачно, по областима – рекао је министар одбране и додао да ће се Војска Србије трудити да и даље постиже добре резултате.
 
Данашња сесија Форума почела је дискусијом у којој су учествовали премијери Србије и Албаније - Александар Вучић и Еди Рама, а модератор је био Миша Глени, професор на Колумбија универзитету.
 
Тродневни Форум, који организују Београдски фонд за политичку изузетност, Европски покрет у Србији и Београдски центар за безбедносну политику, траје до сутра и покушаће да кроз бројне панеле обради изазове с којима се Европа, регион и Србија суочавају, попут мигрантске кризе, Брегзита, процеса проширења ЕУ, нове безбедносне стратегије Европе и друге.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.10.2016
mp4 (78,47 MB)
Скуп