Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.10.2016.

Ministar Đorđević na Beogradskom bezbednosnom forumu



Ministar Đorđević na Beogradskom bezbednosnom forumuDrugog dana šestog Beogradskog bezbednosnog foruma, koji se u hotelu "Hajat" održava od 12. do 14. oktobra, na panelu najavljenom kao poseban događaj pod nazivom, „10 godina – Srbija, NATO i Partnerstvo za mir“, učestvovao je ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević. Na panelu su govorili i ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije Ivica Dačić i zamenik pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO Džejms Apaturaj a moderator je bio Ivan Vejvoda, viši potpredsednik za programe Maršalovog fonda.
 
Na skupu, na kojem političari i eksperti iz regiona i Evrope razgovaraju o tome da li će demokratija preživeti krizu svetskog poretka, ministar Đorđević je, govoreći o desetogodišnjoj saradnji sa NATO kroz Partnerstvo za mir, istakao da je Srbija vojno neutralna, ali i da put naše zemlje vodi pridruživanju Evropskoj uniji, čija je većina zemalja u NATO savezu.
 
– Očekuje nas bliska ekonomska i vojna saradnja s tim zemljama i smatram da je, u tom smislu, odluka Srbije o ulasku u Partnerstvo za mir bila dobra. To se pokazuje i danas kada možemo da sa sigurnošću potvrdimo da je naša veza funkcionalna i da je Vojska Srbije, koja prolazi kroz reforme,  imala priliku da preuzme dosta dobrih rešenja od partnera sa velikim iskustvom, rekao je ministar Đorđević i, kao posebno bitno naglasio da, saradnjom sa NATO, Vojska Srbije unapređuje svoju interoperabilnost i odbrambenu moć.
 
Kao „najsvežiji“ vid saradnje, Đorđević je izdvojio formiranje NATO Povereničkog fonda za uništavanje i delaboraciju municije, pomenuvši da je juče u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, pod okriljem Fonda, svečano  otvoren Projekat demilitarizacije viška ubojnih sredstava i unapređenja kapaciteta Zavoda.
 
Ministar Đorđević na Beogradskom bezbednosnom forumuMinistar je kao posebno značajnu istakao i dobru vojnu saradnju sa KFOR, koji je garant mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije, i dodao da je vredna pažnje i saradnja koja rezultira upućivanjem pripadnika Vojske u multinacionalne operacije pod okriljem UN i EU, što je posebno bitno za dobar glas Srbije u svetu.
 
– Želimo da budemo faktor stabilnosti u regionu. Saradnja sa NATO je, u tom smislu, veoma bitna, pa bih na njenu desetogodišnjicu rekao, poredeći je sa odrastanjem deteta, da smo prošli prvi deo osnovne škole i da sada razdvajamo predmete i počinjemo da učimo pojedinačno, po oblastima – rekao je ministar odbrane i dodao da će se Vojska Srbije truditi da i dalje postiže dobre rezultate.
 
Današnja sesija Foruma počela je diskusijom u kojoj su učestvovali premijeri Srbije i Albanije - Aleksandar Vučić i Edi Rama, a moderator je bio Miša Gleni, profesor na Kolumbija univerzitetu.
 
Trodnevni Forum, koji organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, traje do sutra i pokušaće da kroz brojne panele obradi izazove s kojima se Evropa, region i Srbija suočavaju, poput migrantske krize, Bregzita, procesa proširenja EU, nove bezbednosne strategije Evrope i druge.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.10.2016
mp4 (78,47 MB)
Skup