Министарство одбране Републике Србије
 
12.10.2016.

Демилитаризација вишка убојних средстава



У Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу свечано је отворен Пројекат демилитаризације вишка убојних средстава и унапређења капацитета ТРЗ Крагујевац под окриљем НАТО Повереничког фонда. Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић са сарадницима, заменик помоћника генералног секретара НАТО за политичке односе и безбедносну политику Џејмс Апатурај, амбасадори земаља донатора и представници НАТО Агенције за подршку и набавке, која реализује пројекат.



Захваљујући званицама и донаторима на уложеним средствима, министар одбране Зоран Ђорђевић је истакао да је почетак реализације пројекта подразумевао испуњење великог броја предуслова који су показали способност капацитета Војске Србије и Техничко ремонтног завода за извршење делаборације и уништења вишкова муниције, што, пре свега, води повећању безбедности грађана Србије.

- Пројекат је формално покренут још у јулу 2013. године када је започето прикупљање средстава за извршење тог значајног задатка, а завршено недавним потписивањем правног оквира за његову имплементацију. Стварање услова за безбедни смештај и чување вишка муниције представља један од приоритета Министарства одбране и Војске Србије. Током последњих десетак година, предузети су додатни напори у изградњи и осавремењивању објеката инфраструктуре и уништавање вишкова убојних средстава који су препознати као велики безбедносни проблем и ризик. Тиме је исказана решеност Републике Србије да се не понови несрећа која се догодила пре десет година у Параћину. Наш основни циљ јесте подизање ефикасности система управљања залихама и смањења ризика штетног утицаја на окружење. Проблем вишкова убојних средстава решаван је првенствено сопственим снагама, а коришћени су и расположиви механизми међународне помоћи. Један од механизама који су омогућили постизање значајних резултата у овој области била је и сарадња под окриљем НАТО Повереничког фонда, рекао је, између осталог министар Ђорђевић.

Република Србија користила је до сада механизме НАТО Поверилачког фонда у наведене сврхe у два наврата: 2003. године на пројекту решавања вишкова малог и лаког стрељачког наоружања и у периоду од 2005. до 2007. године на пројекту уништавања противпешадијских мина.

- Активностима Повереничког фонда обезбеђена је потребна подршка за прикупљање недостајућих средстава за реализацију тог значајног пројекта, а све са циљем да се задаци реализују у складу сa најсавременијим безбедносним и еколошким стандардима. Реализација овог пројекта допринеће подизању капацитета Техничког ремонтног завода, што ће додатно утицати и на позиционирање Завода као центра за делаборацију муниције у региону. Уверен сам да ће Србија, заједно са својим партнерима на Пројекту овај значајни задатак  успешно да изврши рекао је министар Ђорђевић.

Присутнима се обратио и заменик помоћника генералног секретара НАТО за политичке односе и безбедносну политику Џејмс Апатурај који је истакао да је Војска Србије протеклом сарадњом са Поверилачким фондом недвосмислено показала да схвата велики значај безбедног уиништавања вишкова муниције.

- И Србија је попут других земаља региона имала прилику да увиди опасност која долази од муниције и експлозивних средстава који се небезбедно чувају. Ова институција ће својим активностима допринети да се вишкови муниције униште на безбедан начин, чиме се повећава сигурност свих грађана. Ово је такође, још једна прилика да се сагледају сви облици сарадње између Србије и НАТО, рекао је Џејмс Апатурај.



Пројекат "Демилитаризацијa вишкова убојних средстава кроз НАТО поверенички фонд" иницирало је Министарство одбране крајем 2011.године, а за реализацију пројекта одређена је НАТО Агенција за подршку и набавке (NSPА). У септембру 2015. године је потписан, а крајем фебруара 2016. године у Скупштини Србије и ратификован  Споразум о пружању логистичких услуга између Владе РС и НАТО Организација за подршку и набавке (NSPА). Овај споразум покрива шири аспект сарадње у области логистике, а један његов сегмент се односи и на сарадњу у оквиру повереничких фондова. У складу са Споразумом за реализацију пројекта демилитаризације у марту 2016. године потписан је Имплементациони споразум између Министарства одбране и NSPА. Предвиђено трајање пројекта је две године, а реализоваће се фазно у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу. Реализацијом пројекта планирано је уништавање преосталих вишкова убојних средстава који тренутно износе око 784 тоне.Финансијска средства за реализацију пројекта процењена су на око 3,4 милиона евра и биће утрошена на делаборацију убојних средстава, унапређење капацитета ТРЗ Крагујевац за безбедну реализацију пројекта, као и административне трошкове NSPA.

Земље донатори у оквиру досадашње реализације пројекта су: САД, Велика Британија, Швајцарска,  Италија, СР Немачка,  Ирска,  Мађарска, Чешка, Норвешка, Турска и Словачка. Укупна до сада прикупљена донаторска средства износе око 1,6 милиона евра. У реализацији пројекта планира се и допринос Републике Србије у обиму до 450.000 евра кроз финансирање рада ТРЗ Крагујевац.

Паралелно са процесом демилитаризације, а са циљем стварања услова за унапређење капацитета ТРЗ Крагујевац, вршиће се и набавка опреме и алата, санитетског и ватрогасног возила, средстава интегралног транспорта, као и обука особља. Кроз реализацију овог пројекта стварају се додатне претпоставке за позиционирање ТРЗ Крагујевац као регионалног центра за демилитаризацију муниције.

Данашња церемонија представља доказ спремности и отворености Републике Србије за сарадњу и развој добрих односа са партнерским земљама и организацијама, усмерен ка минимизацији безбедносних ризика и унапређењу регионалне стабилности. У том смислу значајна је и донација санитетског возила и виљушкара НАТО Агенције за подршку и набавке, уручена у Техничком ремонтном заводу. У име земаља донатора присутнима су се обратили и  амбасадори  Велике Британије Денис Киф, САД Кајл Скат и Италије Ђузепе Манцо, као и представник НАТО Организације за подршку и снабдевање Орхан Муратли, помоћник генералног менаџера за логистику.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.10.2016
mp4 (42,18 MB)
Обраћање министра Ђорђевића
12.10.2016
mp4 (46,81 MB)
Обраћање Џејмса Апатураја
12.10.2016
mp4 (30,36 MB)
Oбраћање амбасадора САД
12.10.2016
mp4 (27,01 MB)
Обраћање амбасадора Италије
12.10.2016
mp4 (38,62 MB)
Oбраћање амбасадора Велике Британије
12.10.2016
mp4 (40,74 MB)
Обраћање представника агенције НСПА
12.10.2016
mp4 (25,78 MB)
Покривалица