Министарство одбране Републике Србије
 
10.10.2016.

Споразум о војној сарадњи Србије и Аустрије



Споразум о војној сарадњи Србије и АустријеМинистар одбране Србије Зоран Ђорђевић и аустријски министар одбране и спорта Ханс Петер Доскоцил потписали су Споразум о сарадњи у области атомско-биолошко-хемијске одбране као једној од тежишних области војне сарадње две земље. Том приликом, министар Ђорђевић је истакао да Аустрија и Србија имају одличне билатералне односе, можда најбоље у историји, што се може и очекивати када је у питању земља с којом је Србија партнер већ 178 година.
 
- Дводневну посету министра одбране и спорта Аустрије крунисали смо потписивањем Споразума о сарадњи у области АБХО и договорима о наставку стажирања аустријских кадета Војне академије рода АБХО у јединицама Војске Србије у 2017. години. Позвали смо аустријске колеге да учествују на наредној мултинационалној вежби АБХО коју планирамо за 2018. годину, рекао је министар Ђорђевић.
 
Једна од незаоблиазних тема разговора двојице министара била је и миграциона криза. Ђорђевић је истакао да Србија, мада није чланица ЕУ, настоји да делује као одговоран члан међународне заједнице, да преузме свој део терета и пружи адекватан одговор и на тај изазов.
 
- У том смислу захвални смо Аустрији на понуђеној помоћи и подршци коју нам пружају, рекао је министар Ђорђевић и изразио наду да ће се добра сарадња између две земље наставити и у будућности.
           
Захваљујући на изузетно срдачном пријему у Србији, министар одбране и спорта Аустрије Ханс Петер Доскоцил истакао је да Аустрија препознаје значај региона у решавању мигрантске кризе која је погодила, не само земље Европске уније, већ и многе друге.
 
Споразум о војној сарадњи Србије и Аустрије– Ако хоћемо да опстанемо на овом подручју морамо да сарађујемо. Аустрија ће учинити све што може да помогне Србији и Бугарској у њиховим настојањима да лакше поднесу терет решавања мигрантске кризе. То ће бити тема састанка министара одбране централне Европе који се одржава 7. новембра, на који су позвани и наши пријатељи из Србије, рекао је министар Доскоцил. Он је потврдио да је Аустрија прихватила позив да учествује на међународној вежби АБХО јединица Војске Србије 2018. године и наговестио проширење сарадње у области школовања и усавршавања. 
 
- Овај регион почиње већ код Беча и зато има доста места за билатералну сарадњу између наше две земље, посебно војну, али и економску и сваку другу, казао је министар одбране и спорта Аустрије Ханс Петер Доскоцил.
 
Споразум о војној сарадњи Србије и АустријеМинистар одбране и спорта Аустрије Ханс Петер Доскоцил данас је посетио и Центар АБХО у Крушевцу, где је сагледао услове рада и капацитете за смештај полазника међународних курсева.
 
Чланови аустријске делегације обишли су неколико кабинета Центра – кабинете тактике АБХ службе, за самостално учење енглеског језика, за симулације АБХО, електронску учионицу, кабинете РХБ деконтаминације и РХБ заштите, кабинет топографије АБХО службе и друге. 
На крају посете министар Доскоцил обишао је тактичко-технички збор војне опреме АБХО.

Видео: Инфобиро
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.10.2016
mp4 (51,59 MB)
Састанак
10.10.2016
mp4 (44,31 MB)
Министар Ђорђевић
10.10.2016
mp4 (90,09 MB)
Министар Доскоцил о мигрантској кризи
10.10.2016
mp4 (46,61 MB)
Министар Доскоцил о сарадњи у области АБХО
10.10.2016
mp4 (86,57 MB)
Посета Центру АБХО