Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.10.2016.

Sporazum o vojnoj saradnji Srbije i Austrije



Sporazum o vojnoj saradnji Srbije i AustrijeMinistar odbrane Srbije Zoran Đorđević i austrijski ministar odbrane i sporta Hans Peter Doskocil potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane kao jednoj od težišnih oblasti vojne saradnje dve zemlje. Tom prilikom, ministar Đorđević je istakao da Austrija i Srbija imaju odlične bilateralne odnose, možda najbolje u istoriji, što se može i očekivati kada je u pitanju zemlja s kojom je Srbija partner već 178 godina.
 
- Dvodnevnu posetu ministra odbrane i sporta Austrije krunisali smo potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti ABHO i dogovorima o nastavku stažiranja austrijskih kadeta Vojne akademije roda ABHO u jedinicama Vojske Srbije u 2017. godini. Pozvali smo austrijske kolege da učestvuju na narednoj multinacionalnoj vežbi ABHO koju planiramo za 2018. godinu, rekao je ministar Đorđević.
 
Jedna od nezaobliaznih tema razgovora dvojice ministara bila je i migraciona kriza. Đorđević je istakao da Srbija, mada nije članica EU, nastoji da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice, da preuzme svoj deo tereta i pruži adekvatan odgovor i na taj izazov.
 
- U tom smislu zahvalni smo Austriji na ponuđenoj pomoći i podršci koju nam pružaju, rekao je ministar Đorđević i izrazio nadu da će se dobra saradnja između dve zemlje nastaviti i u budućnosti.
           
Zahvaljujući na izuzetno srdačnom prijemu u Srbiji, ministar odbrane i sporta Austrije Hans Peter Doskocil istakao je da Austrija prepoznaje značaj regiona u rešavanju migrantske krize koja je pogodila, ne samo zemlje Evropske unije, već i mnoge druge.
 
Sporazum o vojnoj saradnji Srbije i Austrije– Ako hoćemo da opstanemo na ovom području moramo da sarađujemo. Austrija će učiniti sve što može da pomogne Srbiji i Bugarskoj u njihovim nastojanjima da lakše podnesu teret rešavanja migrantske krize. To će biti tema sastanka ministara odbrane centralne Evrope koji se održava 7. novembra, na koji su pozvani i naši prijatelji iz Srbije, rekao je ministar Doskocil. On je potvrdio da je Austrija prihvatila poziv da učestvuje na međunarodnoj vežbi ABHO jedinica Vojske Srbije 2018. godine i nagovestio proširenje saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja. 
 
- Ovaj region počinje već kod Beča i zato ima dosta mesta za bilateralnu saradnju između naše dve zemlje, posebno vojnu, ali i ekonomsku i svaku drugu, kazao je ministar odbrane i sporta Austrije Hans Peter Doskocil.
 
U nastavku posete, ministar Doskocil obišao je Centar atomsko-hemijsko-biološke odbrane u Kruševcu gde se upoznao sa kapacitetima za obuku i usavršavanjanje kadrova.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.10.2016
mp4 (51,59 MB)
Sastanak
10.10.2016
mp4 (44,31 MB)
Ministar Đorđević
10.10.2016
mp4 (90,09 MB)
Ministar Doskocil o migrantskoj krizi
10.10.2016
mp4 (46,61 MB)
Ministar Doskocil o saradnji u oblasti ABHO
10.10.2016
mp4 (86,57 MB)
Poseta Centru ABHO