Министарство одбране Републике Србије
 
07.10.2016.

Састанак министра одбране са амбасадором Финске



Састанак министра одбране са амбасадором ФинскеМинистар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са амбасадором Републике Финске у Београду Пертијем Иконеном о могућностима унапређења сарадње у области одбране.
 
Србија је заинтересована за даљи развој сарадње у областима од заједничког интереса јер наше две земље, поред војне неутралности, имају много сличности, истакао је министар одбране у разговору. Стога је Министарство одбране заинтересовано да успостави интензивнију сарадњу са финским Министарством одбране, рекао је Ђорђевић.
 
Очување територијалног интегритета и суверенитета, европске интеграције и регионална сарадња, као и балансирана политика одбране, су главни приоритети и циљеви Србије. Ђорђевић је у разговору захвалио на подршци и стручној помоћи Финске у процесу европских интеграција наше земље, уз коришћење претприступних инструмената ЕУ. Такође, упознао је финског амбасадора са приоритетним активностима Министарства одбране у оквиру сарадње са Европском унијом.
 
Сарадња Републике Србије са НАТО одвија се у оквиру Програма Партнерство за мир, као оптимални оквир сарадње, а за нас је посебно важна сарадња Војске Србије са КФОР. Ђорђевић је захвалио амбасадору Иконену на доприносу и професионалном приступу финских представника у саставу КФОР и ЕУЛЕКС.
 
Ђорђевић и Иконен разговарали су о изазовима мигрантске кризе са којом се суочавају све европске државе. Ђорђевић је посебно истакао активности Заједничких снага Војске Србије и МУП на обезбеђењу државне границе и рекао да Србија настоји да делује као одговоран члан међународне заједнице и пружи адекватан одговор на актуелну кризу.  
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.10.2016
mp4 (20,9 MB)
Састанак