Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.10.2016.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Finske



Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom FinskeMinistar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa ambasadorom Republike Finske u Beogradu Pertijem Ikonenom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti odbrane.
 
Srbija je zainteresovana za dalji razvoj saradnje u oblastima od zajedničkog interesa jer naše dve zemlje, pored vojne neutralnosti, imaju mnogo sličnosti, istakao je ministar odbrane u razgovoru. Stoga je Ministarstvo odbrane zainteresovano da uspostavi intenzivniju saradnju sa finskim Ministarstvom odbrane, rekao je Đorđević.
 
Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, evropske integracije i regionalna saradnja, kao i balansirana politika odbrane, su glavni prioriteti i ciljevi Srbije. Đorđević je u razgovoru zahvalio na podršci i stručnoj pomoći Finske u procesu evropskih integracija naše zemlje, uz korišćenje pretpristupnih instrumenata EU. Takođe, upoznao je finskog ambasadora sa prioritetnim aktivnostima Ministarstva odbrane u okviru saradnje sa Evropskom unijom.
 
Saradnja Republike Srbije sa NATO odvija se u okviru Programa Partnerstvo za mir, kao optimalni okvir saradnje, a za nas je posebno važna saradnja Vojske Srbije sa KFOR. Đorđević je zahvalio ambasadoru Ikonenu na doprinosu i profesionalnom pristupu finskih predstavnika u sastavu KFOR i EULEKS.
 
Đorđević i Ikonen razgovarali su o izazovima migrantske krize sa kojom se suočavaju sve evropske države. Đorđević je posebno istakao aktivnosti Zajedničkih snaga Vojske Srbije i MUP na obezbeđenju državne granice i rekao da Srbija nastoji da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruži adekvatan odgovor na aktuelnu krizu.  
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.10.2016
mp4 (20,9 MB)
Sastanak