Министарство одбране Републике Србије
 
27.09.2016.

Састанак министара одбране Србије и Азербејџана



Састанак министара одбране Србије и АзербејџанаМинистар одбране Зоран Ђорђевић присуствовао је данас у Бакуу отварању Међународног одбрамбеног сајма ADEX 2016, након чега је обишао штанд Одбрамбене индустрије Србије на којем је представљена понуда наоружања и опреме српских фабрика наменске индустрије. Сајам је отворио министар одбрамбене индустрије Азербејџана Јавер Џамалов.

Након отварања Сајма, министар Ђорђевић се састао са министром одбране Азербејџана генерал-пуковником Закиром Хасановим, са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње у области одбране две земље.

Ђорђевић и Хасанов сагласили су се да добри односи Србије и Азербејџана, посебно Декларација о пријатељским односима и стратешком партнерству потписана 2013. године, представљају снажан подстицај за развој одбрамбене сарадње у свим областима од обостраног интереса.

Састанак министара одбране Србије и АзербејџанаНа састанку је као најбољи сегмент сарадње у овом тренутку истакнута војноекономска сарадња. Министар Ђорђевић рекао је да је задовољан степеном реализације заједничких пројеката, извоза и трансфера технологија, који се одвијају сагласно закљученим уговорима. Он је, такође, истакао значајан развој одбрамбене индустрије Азербејџана којим управља Министарство војне индустрије и спремност Министарства одбране Србије за наставак и проширење сарадње, како у области до сада испоручених технологија, тако и када је реч о потенцијалном развоју нових технологија.

Министар Ђорђевић рекао је да су војна медицина и војно образовање области у којима је могуће развијати блиске односе, те да је посета заменика начелника Војномедицинске академије и декана Медицинског факултета ВМА Бакуу у октобру ове године први корак у том правцу. Такође, очекује се да азербејџанска страна до краја године посети Србију, ради састанка на експертском нивоу и представљања капацитета одбрамбене индустрије Србије.

На маргинама догађаја у Бакуу, министар Ђорђевић разговарао је о унапређењу војне сарадње и са министрима одбране Уједињених Арапских Емирата и Белорусије као и са министром одбрамбене индустрије Азербејџана.
photoФОТОГАЛЕРИЈА