Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.09.2016.

Sastanak ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana



Sastanak ministara odbrane Srbije i AzerbejdžanaMinistar odbrane Zoran Đorđević prisustvovao je danas u Bakuu otvaranju Međunarodnog odbrambenog sajma ADEX 2016, nakon čega je obišao štand Odbrambene industrije Srbije na kojem je predstavljena ponuda naoružanja i opreme srpskih fabrika namenske industrije. Sajam je otvorio ministar odbrambene industrije Azerbejdžana Javer Džamalov.

Nakon otvaranja Sajma, ministar Đorđević se sastao sa ministrom odbrane Azerbejdžana general-pukovnikom Zakirom Hasanovim, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane dve zemlje.

Đorđević i Hasanov saglasili su se da dobri odnosi Srbije i Azerbejdžana, posebno Deklaracija o prijateljskim odnosima i strateškom partnerstvu potpisana 2013. godine, predstavljaju snažan podsticaj za razvoj odbrambene saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Sastanak ministara odbrane Srbije i AzerbejdžanaNa sastanku je kao najbolji segment saradnje u ovom trenutku istaknuta vojnoekonomska saradnja. Ministar Đorđević rekao je da je zadovoljan stepenom realizacije zajedničkih projekata, izvoza i transfera tehnologija, koji se odvijaju saglasno zaključenim ugovorima. On je, takođe, istakao značajan razvoj odbrambene industrije Azerbejdžana kojim upravlja Ministarstvo vojne industrije i spremnost Ministarstva odbrane Srbije za nastavak i proširenje saradnje, kako u oblasti do sada isporučenih tehnologija, tako i kada je reč o potencijalnom razvoju novih tehnologija.

Ministar Đorđević rekao je da su vojna medicina i vojno obrazovanje oblasti u kojima je moguće razvijati bliske odnose, te da je poseta zamenika načelnika Vojnomedicinske akademije i dekana Medicinskog fakulteta VMA Bakuu u oktobru ove godine prvi korak u tom pravcu. Takođe, očekuje se da azerbejdžanska strana do kraja godine poseti Srbiju, radi sastanka na ekspertskom nivou i predstavljanja kapaciteta odbrambene industrije Srbije.

Na marginama događaja u Bakuu, ministar Đorđević razgovarao je o unapređenju vojne saradnje i sa ministrima odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata i Belorusije kao i sa ministrom odbrambene industrije Azerbejdžana.
photoFOTOGALERIJA