Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.12.2015.

Unapređenje vojne saradnje sa Izraelom



Ekspertska delegacija Ministarstva odbrane Države Izrael, predvođena generalnim savetnikom Ahazom Ben Arijem, boravila je u radnoj poseti Upravi za međunarodnu vojnu saradnju.

Unapređenje vojne saradnje sa IzraelomNačelnik Uprave kapetan bojnog broda Milan Konjikovac informisao je sagovornika o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, sa akcentom na aktuelnu migratornu krizu. On je zahvalio za principijelnu politiku Izraela koji nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnosti tzv. „Republike Kosovo“ i za pomoć tokom prošlogodišnjih poplava u Srbiji. Kapetan bojnog broda Konjikovac je preneo zadovoljstvo zbog otvaranja prvih poglavlja u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji i upoznao generalnog savetnika Arija sa aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u tom domenu.

Sagovornici su se saglasili da postoji realan potencijal za unapređenje saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje. Tome će doprineti i održavanje predstojećih bilateralnih odbrambenih konsultacija u Tel Avivu. U narednom periodu neophodno je posebno unaprediti vojno-vojnu saradnju, kroz realizaciju zajedničkih vežbi, kao i u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine.

Gosti su istakli zadovoljstvo što je tokom sastanka usaglašen tekst Memoranduma o razumevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti odbrane i naglasili značaj definisanja pravnog okvira za dalju vojnu saradnju. Ponovili su značaj kontinuiteta susreta na visokom nivou za utvrđivanje strateških smernica i intenziviranje saradnje.