Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2015.

Nastavak uspešne saradnje Srbije i SAD u oblasti odbrane



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država pukovnik Taft Blekburn potpisali su danas u Ministarstvu odbrane Plan bilateralne vojne saradnje za fiskalnu 2016. godinu.

Nastavak uspešne saradnje SAD i Srbije u oblasti odbranePotpisanim Planom definisane su težišne oblasti saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD u narednom periodu, među kojima se posebno ističu dalji zajednički rad na razvoju baze „Jug“, učešće na međunarodnim vojnim vežbama, kao i zajednička obuka pripadnika dveju oružanih snaga.

Pored potpisivanja Plana, kapetan bojnog broda Konjikovac i pukovnik Blekburn konstatovali su da bilateralna vojna saradnja i razmena znanja i iskustava između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Evropske komande OS SAD u velikoj meri doprinosi unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti obeju strana. U tom smislu, posebno je istaknuta činjenica da potpisani Plan podrazumeva podršku izraženim zahtevima unutrašnjih jedinica Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, usklađenih sa mogućnostima Evropske komande SAD i Nacionalne garde Ohajo.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo realizacijom dosadašnjih zajedničkih aktivnosti bilateralne vojne saradnje, uz očekivanje da će se i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom velikog broja kvalitetnih aktivnosti. Sagovornici su se osvrnuli i na predstojeće posete visokog nivoa i realizaciju bilateralnih odbrambenih konsultacija i konstatovali da će one zasigurno dati dodatni impuls i podršku daljem razvoju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane.