Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.05.2015.

Jačanje vojne saradnje u regionu



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac sastao se sa izaslanikom odbrane Rumunije pukovnikom Leontinom Ilieom.

Cilj susreta bio je analiza dosadašnje saradnje u oblasti odbrane, identifikacija novih oblasti saradnje od obostranog interesa i potpisivanje Plana bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Rumunije za 2015. godinu.

Kapetan bojnog broda Konjikovac izrazio je zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje, koja se težišno odvija kroz zajedničke vežbe i obuku, saradnju vojnoobrazovnih institucija, saobraćaj i transport, razmenu iskustava u reformi sistema odbrane i podršku radu Grupe Srbija-NATO za reformu sistema odbrane. Krunu saradnje predstavlja zajednička vežba dva vazduhoplovstva~ „Air Solution 2015“. ~

Obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog kvalitativnog i kvantitativnog unapređenja saradnje, što se reflektuje i u Planu bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu, koji predviđa i značajne susrete visokog nivoa.

Pukovnik Ilie saglasio se da je i u nepovoljnim finansijskim uslovima zadržan kvalitet saradnje u oblasti odbrane, naglasivši zahvalnost za profesionalizam u radu koji pokazuju pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.