Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.03.2015.

Poseta delegacije Ministarstva odbrane Tunisa



U skladu sa pozivom ministra odbrane Republike Srbije, petočlana delegacija Ministarstva odbrane Republike Tunis, koju predvodi stariji pukovnik Abdelkader Adouni, boravi u radnoj poseti Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Poseta delegacije Ministarstva odbrane TunisaCilj posete je usaglašavanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između dva ministarstva, upoznavanje sa proizvodnim programom Odbrambene industrije i kapacitetima vojnoobrazovnih i vojnomedicinskih ustanova Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Danas je sa predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Tunis razgovarao načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac a sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Tunis u Beogradu Nj.E. Mažid Hamlaui.

Tom prilikom istaknuto je da dobri politički odnosi dve zemlje predstavljaju odličnu osnovu za razvoj i unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i da postoji obostrani interes za daljim jačanjem saradnje.

Potvrđena je principijelna podrška Republike Tunis našim legitimnim naporima za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji.

Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je ambasadora i delegaciju Ministarstva odbrane Republike Tunis sa spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje, aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i o merama koje preduzima s ciljem unapređenja kapaciteta i sposobnosti za predsedavanje Republike Srbije OEBS-om i učešćem u multinacionalnim operacijama.

Naglašena je potreba što skorijeg zaključivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između Republike Srbije i Republike Tunis, čime bi bio stvoren pravni okvir za buduću saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Konstatovano je da postoje značajne mogućnosti za proširenje bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva odbrane, posebno u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i vojno-ekonomske saradnje.

Kapetan bojnog broda Konjikovac preneo je da će Ministarstvo odbrane Republike Srbije, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, nastojati da odgovori svim potrebama i zahtevima tunižanske strane.

Imajući u vidu obostrano iskazan interes za unapređenje i intenziviranje bilateralne vojne saradnje, kapetan bojnog broda Konjikovac ocenio je veoma značajnom priliku da tokom posete delegaciji Ministarstva odbrane Republike Tunis budu prezentovani proizvodni programi Odbrambene industrije Srbije, kao i kapaciteti vojno-obrazovnih i vojno-medicinskih ustanova Ministarstva odbrane.

Na kraju sastanka, još jednom je potvrđena namera dve strane za uspostavljanjem i daljim razvojem saradnje u oblasti odbrane.