Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.02.2015.

Političko-bezbednosne konsultacije sa Saveznim ministarstvom odbrane Nemačke



Političko-bezbednosne konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i SR Nemačke održani su od 10. do 12. februara 2015. godine u Berlinu.

Političko-bezbednosne konsultacije sa Saveznim ministarstvom odbrane NemačkeNačelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Odeljenja politike odbrane i bilateralnih odnosa kapetan bojnog broda Aksel Derc, razmenili su u otvorenom i konstruktivnom dijalogu mišljenja o aktuelnim regionalnim i globalnim bezbednosnim temama, reformama sitema odbrana dve zemlje, analizirali saradnju u oblasti odbrane u prethodnom periodu i razmotrili mogućnosti za njeno kvalitativno unapređenje.

Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je sagovornika sa dostignućima i očekivanjima Republike Srbije u procesu evropskih integracija, prioritetima Republike Srbije tokom predsedavanja OEBS-om, značajem aktivnog angažovanja Ministarstva odbrane Republike Srbije u regionalnim bezbednosnim inicijativama, kao i mehanizmima saradnje u okviru Programa Partnerstvo za mir. Posebno se zahvalio je na profesionalnosti nemačkog kontingenta u sastavu KFOR.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Konjikovac preneo je zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Nemačke, naglasivši da, i pored toga što je saradnja izuzetno sadržajna i razvijena, postoji prostor za njeno kvalitativno i kvantitativno unapređenje. Početak zajedničkog angažovanja u misiji ~EUTM Mali~ u decembru prošle godine, predstavljao je značajan iskorak, koji je saradnji u oblasti odbrane dao novu dimenziju, a dugoročno će doprineti unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje. Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je značaj kontinuiteta poseta visokog nivoa i unapređenja vojno-ekonomske saradnje.

Kapetan bojnog broda Derc istakao je da su za Nemačku uspešne evrointegracije Republike Srbije od posebnog značaja i pozdravio je početak zajedničkog angažovanja u ~EUTM Mali~, koje je označio kao krunu dosadašnje bilaterane vojne saradnje. On se saglasio sa važnošću suštinskog unapređenja vojno-vojne saradnje i nastavkom angažovanja nemačkog kontingenta na KiM.

Tokom posete, delegaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije su u Združenoj operativnoj komandi u Potsdamu prezentovane misije, zadaci i struktura komande, kao i aktuelne misije u kojima učestvuju pripadnici Oružanih snaga SR Nemačke.