Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.06.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Republikom Turskom



Bilateralna vojna saradnja sa TurskomU okviru redovnih aktivnosti, danas je u Ministarstvu odbrane održan sastanak radi analize saradnje u oblasti odbrane između Republike Turske i Ministarstva odbrane Republike Srbije u prethodnom periodu, kao i finalnog usaglašavanja i potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje.

Obostrano je ocenjeno da se bilateralna vojna saradnja između Srbije i Turske odvija uspešno, sa željom da se dodatno unapredi.

Dominantne oblasti saradnje su obuka i učešće u zajedničkim vežbama specijalnih snaga, saradnja u okviru regionalnih bezbednosnih integracija i inicijativa, školovanje i obuka i vojnoekonomska saradnja.

Konstatovano je da postoji potencijal za unapređenje saradnje u domenu vojne medicine kroz razmenu i usavršavanje lekara i vojnomedicinskih stručnjaka različitih profila.

Bilateralna vojna saradnja sa TurskomZastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac zahvalio je turskoj strani za pruženu pomoć ugroženom stanovništvu Republike Srbije tokom katastrofalnih poplava. Planirani susreti na visokom nivou tokom 2014. godine doprineće konkretizovanju postojećih i pronalaženju novih oblasti saradnje u oblasti odbrane.

Izaslanik odbrane Republike Turske u Beogradu pukovnik Gundogdu istakao je solidarnost turskog naroda sa srpskim, i ponovio opredeljenje Republike Turske da nastavi sa pružanjem pomoći u otklanjanju posledica poplava i u narednom periodu.

Na kraju sastanka potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2014. godinu između dva ministarstva odbrane.