Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2014.

Strani vojni predstavnici u „Momi Stanojloviću“



Strani vojni predstavnici akreditovani u Srbiji posetili su 22. maja Bazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ u Batajnici.

Direktor Zavoda pukovnik mr Despot Janković gostima je zahvalio na pomoći tokom poplava u našoj zemlji. Informisao ih je o razvoju Vazduhoplovnog zavoda, njegovom delokrugu rada, kapacitetima i pravcima razvoja.

Predsednik Beogradske asocijacije vojnih izaslanika pukovnik Anton Tunja izrazio je žaljenje zbog žrtava koje je naša zemlja imala u vanrednoj situaciji i naglasio da će države iz kojih dolaze nastaviti pružanje pomoći radi što bržeg oporavka Srbije od posledica poplava.

Tokom posete, strani vojni predstavnici obišli su meteorološku stanicu, odeljenja za remont raketnog naoružanja, ispitivanje specijalne opreme vazduhoplova, kao i Odeljenje helikoptera, te pogon za ispitivanje vazduhoplova i ispitne stanice za~ „Viper“~ i „MM“ motore.

Najviše interesovanja iskazali su za remont raketnih sistema i ruskih tipova letelica, modernizaciju ustanove, kao i za saradnju s civilnim sektorom. Razgovarali su i o mogućnostima da Zavod preraste u regionalni centar.