Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.05.2014.

Saradnja sa Grčkom u oblasti odbrane



U okviru redovnih i planiranih aktivnosti Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac primio je izaslanika odbrane Grčke pukovnika Antoniosa Kostakisa.

Pukovnik Konjikovac istakao je da je saradnja u oblasti odbrane sa Grčkom razvijena, ali da postoji prostor za unapređenje u oblastima od obostranog interesa. Buduću saradnju Ministarstvo odbrane Republike Srbije vidi u vojnom obrazovanju na bazi reciprociteta, zajedničkoj obuci i učešću na vežbama, saradnji centara za mirovne operacije i razmeni istruktora za obuku za učešće u mirovnim operacijama, saradnji specijalnih snaga, oblasti vojne medicine i vojnoekonomskoj saradnji, kroz zajedničke projekte ili zajednički nastup na trećim tržištima.

Konjikovac je  upoznao sagovornika sa posledicama katastrofalnih poplava koje su zahvatile Srbiju i predložio određene modalitete pomoći Ministarstva nacionalne odbrane Grčke. Zahvalio je za kontinuiranu podršku Grčke u ostvarivanju strateških ciljeva srpske spoljne politike – članstvu u Evropskoj uniji, očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji i unapređenju regionalne saradnje. Takođe, pohvalio je profesionalan odnos pripadnika Oružanih snaga u sastavu KFOR, čime  Grčka daje značajan doprinos stabilizaciji bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji.

Pukovnik Kostakis istakao je da zajednički zadatak u narednom periodu treba da bude iznalaženje mogućnosti za unapređenje bilateralne vojne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, na realnoj i racionalnoj osnovi. Ponovio je kontinuiranu podršku Grčke Srbiji u procesu evropskih integracija i spremnost za prenošenje iskustava po pitanju bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja Evropskoj uniji. Građani Grčke saosećaju sa stanovništvom Republike Srbije zbog posledica koje su ostavile katastrofalne poplave skoro na celoj teritoriji zemlje i razmatraju modalitete pomoći, tako da je svaki predlog dobrodošao.

Na kraju sastanka potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i nacionalne odbrane Grčke za 2014. godinu.