Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.02.2014.

Drugo zasedanje Alžirsko-srpske mešovite komisije



Potpisivanjem Sporazuma o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane između Republike Srbije i Demokratske Narodne Republike Alžir danas je počelo Drugo zasedanje mešovite komisije za saradnju u oblasti odbrane.

Sporazum su potpisali državni sekretar Zoran Đorđević i general Tireš Mohamed u prisustvu Njegove ekselencije ambasadora Alžira u Srbiji Abdelkadera Mesduua, pomoćnika ministra za politiku odbrane Miroslava Jovanovića i predstavnika Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Državni sekretar Đorđević poželeo je dobrodošlicu visokoj vojnoj delegaciji iz Alžira i uspešan rad podkomitetima mešovite komisije u naredna tri dana. On je, u ime Ministarstva odbrane Republike Srbije, izrazio najdublje saučešće gostima iz Alžira zbog teške avionske nesreće koja se juče dogodila u njihovoj zemlji.

General Mohamed je naglasio važnost potpisivanja sporazuma za razvoj buduće saradnje i odnosa između dve vojske. On je zahvalio domaćinima na dobrodošlici, a ekpertima koji su radili na izradi dokumenta na stručnosti i efikasnosti.

Plenarno zasedanje mešovite komisije za saradnju u oblasti odbrane otvorio je pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović koji je, ujedno, kopredsednik mešovite komisije. On je najavio velika očekivanja od predstojećih sastanaka i podvukao nameru Ministarstva odbrane da u Vladi Srbije bude lokomotiva razvoja saradnje između dva prijateljska naroda. Cilj Drugog zasedanja je, kako je naglasio, dalje unapređenje i produbljivanje strateškog partnerstva, te definisanje konkretnih vidova i oblika saradnje u narednom periodu.

Kopredsednik alžirskog dela mešovite komisije general-major Gris Abdelhamid zahvalio je na dobrodošlici i saglasio se sa pomoćnikom ministra odbrane u pogledu važnosti saradnje dva sistema odbrane.

U razgovorima koji očekuju srpsku i alžirsku stranu biće reči o konkretnim projektima i saradnji iz oblasti školovanja i obuke, vojne medicine, odbrambene industrije i vojnih pitanja.