Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.11.2013.

Bilateralne odbrambene konsultacije u SR Nemačkoj



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio načelnik Odeljenja za multilateralu Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac, boravila je od 18. do 20. novembra u Berlinu, radi realizacija bilateralnih odbrambenih konsultacija sa delegacijom Saveznog ministarstva odbrane Nemačke, koju je predvodio zamenik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan fregate Martin Brajthaupt.

Zajednički je konstatovano da postoji interes za kvalitativnim i kvantitativnim unapređenjem saradnje u oblasti odbrane i kontinuitetom poseta visokog nivoa. Saradnja se težišno odvija u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i priprema za upućivanje u multinacionalne operacije.

Pukovnik Konjikovac upoznao je sagovornike sa rezultatima reforme sistema odbrane Republike Srbije i potrebom redefinisanja pravnog okvira za saradnju dva ministarstva. Istakao je opredeljenje Ministarstva odbrane Republike Srbije da značajnije unapredi saradnju sa Saveznim ministarstvom odbrane Nemačke i izneo predloge za konkretizaciju vojno-vojne saradnje kroz zajedničko učešće na vežbama, saradnju centara za mirovne operacije i centara za ABHO, zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, saradnju kroz aktivnosti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i saradnju u oblasti psihologije. Posebno je istakao značaj reciprociteta u realizaciji usavršavanja oficira na svim nivoima školovanja.

Kapetan fregate Martin Brajthaupt ocenio je da je Republika Srbija u samom vrhu prioriteta saradnje u oblasti odbrane od zemalja koje nisu članice NATO. Pozdravio je nameru da se saradnja u oblasti odbrane intenzivira i inicira saradnja u novim oblastima. Naglasio je značaj štabnih razgovora i posete generalnog inspektora Oružanih snaga SR Nemačke Folkera Vikera Republici Srbije, čija realizacija je planirana u prvoj polovini 2014. godine.

Tokom posete usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva odbrane za 2014. godinu.