Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.08.2013.

Pomoćnik ministra Jovanović sa ambasadorom Holandije



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović i ambasador Kraljevine Holandije Nj. E. Loren Luis Stokvis danas su tokom sastanka u Ministarstvu odbrane razmenili mišljenja o saradnji dva ministarstva u oblasti odbrane.

Pomoćnik ministra Jovanović rekao je da Srbija ceni podršku Holandije za otpočinjanje pristupnih pregovora o priključenju Srbije Evropskoj uniji. On je ocenio da bi iskustvo Holandije u pregovaračkom procesu značajno doprinelo ubrzanju toka pregovora.

Dosadašnja saradnja u oblasti odbrane je dobra i težišno se odvija kroz podršku razvoja podoficirskog kora, razvoja kapaciteta civilno-vojnih odnosa i civilno-vojne saradnje, primenu humanitarnog prava u oružanim sukobima i razmenu iskustava po pitanju rodne ravnopravnosti.

Jovanović je pozvao holandsku stranu da aktivnim učešćem u radu Radne grupe Srbija-NATO doprinese dostizanje Partnerskih ciljeva Srbije.

Ambasador Stokvis je preneo zainteresovanost Holandije da nastavi sa podrškom Ministarstvu odbrane Republike Srbije u težišnim oblastima saradnje. On je dodao i da Holandija želi da nastavi saradnju u oblasti obuke podoficirskog kora kroz konkretne projekte.

Postignuta je obostrana saglasnost da se u narednom periodu sagledaju modaliteti saradnje kroz projektni pristup pomoći Ministarstva odbrane Kraljevine Holandije Ministarstvu odbrane Republike Srbije.