Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.07.2013.

Program Globalne inicijative za mirovne operacije



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na čelu sa pomoćnikom ministra za politiku odbrane Miroslavom Jovanovićem sastala se sa predstavnikom Stejt departmenta, Majklom Smitom, direktorom programa Globalne inicijative za mirovne operacije, kao i predstavnicima Evropske komande OS SAD i Nacionalne garde Ohaja.

Tema sastanka bila je analiza dosadašnje saradnje i sagledavanje mogućnosti za njeno unapređenje u okviru programa Globalne inicijative za mirovne operacije.

Jovanović je predstavio planove Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama, koje se realizuju pod pokroviteljstvom UN i EU, kao i planove daljeg razvoja kapaciteta baze „Jug“, koji za cilj imaju nameru stvaranja centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama međunarodnog karaktera. Prezentovani su i dosadašnji rezultati aktivnosti koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju u okviru realizacije aktivnosti vezanih za Rezoluciju SB OUN broj 1325.

Smit je istakao da je Republika Srbija jedan od najboljih primera sa kojima SAD sarađuje u okviru programa Globalne inicijative za mirovne operacije i dodao da američka strana podržava mere koje MO i VS preduzimaju na razvoju baze „Jug“, u skladu sa definisanim Master planom. On je potvrdio spremnost SAD da i dalje aktivno učestvuju u razvoju kapaciteta baze „Jug“ i rekao da bi SAD trebalo da koriste iskustva koje Srbija ima u realizovanju obuke i učešća jedinica u multinacionalnim operacijama, kao model i pokazatelj drugim državama koje su opredeljene za učešće u sličnim operacijama.

Smit i Jovanović su zaključili da saradnja u okviru programa Globalne inicijative za mirovne operacije treba da se nastavi u skladu sa obostranim interesima.

U okviru posete, delegacija SAD sastaće se sa predstavnicima Generalštaba, Centra za mirovne operacije Združene operativne komande, Komande Kopnene vojske, Ministarstva spoljnih poslova i posetiće bazu „Jug".