Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2013.

Pomoćnik ministra primio delegaciju Mornaričke poslediplomske škole OS SAD



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović sa saradnicima primio je delegaciju Centra za civilno-vojne odnose Mornaričke poslediplomske škole iz Montereja (SAD), predvođenu profesorkom dr. Elizabet Rajt. Delegacija učestvuje u realizaciji radionice pod nazivom „Izgradnja i održavanje odgovornosti u procesu odlučivanja pri odbrambenim nabavkama' koja se održava od 20. do 24. maja, u Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane, u organizaciji Uprave za odbrambene tehnologije.

Budući da se saradnja sa Centrom za civilno-vojne odnose i Mornaričkom poslediplomskom školom planira i organizuje na godišnjem nivou, u okviru radnih sastanaka Mešovite komisije Srbija – SAD za pitanje reforme sistema odbrane, teme razgovora bile su ocena dosadašnje saradnje, plan realizacije zajedničkih aktivnosti do kraja 2013. godine i težišni ciljevi saradnje za period od 2014. godine nadalje.

Pomoćnik ministra zahvalio je gostima na uloženim naporima i pruženoj pomoći u izgradnji efikasnijeg sistema odbrane Republike Srbije. Izrazio je uverenje da intenzivna saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti odbrane predstavlja obostrani strategijski interes, potrebu i korist koji se ne kosi sa politikom vojne neutralnosti, proglašenom u Narodnoj skupštini 2007. godine. U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, znanje se prepoznaje kao veoma važan resurs u koji je neophodno ulagati, da bi se ostvarila dugoročno vidljiva unapređenja.

Dr Rajt je iskazala zahvalnost na ukazanom gostoprimstvu i prilici da njen tim sarađuje sa pripadnicima MO i VS za koje je ocenila da ih odlikuje analitički pristup stručnim pitanjima. Ujedno je izrazila uverenje svih učesnika dosadašnjih aktivnosti da će MO Republike Srbije biti pokretačka snaga i primer efikasnosti u planiranju i realizaciji poslova u svim oblicima angažovanja, a posebno u javnim nabavkama za potrebe sistema odbrane. Obostrano je konstatovano da su sastanci ove vrste korisni, jer svedoče o zainteresovanosti za nastavak saradnje i posvećenosti ideji dobre uprave.