Министарство одбране Републике Србије
 
23.05.2013.

Помоћник министра примио делегацију Морнаричке последипломске школе ОС САД



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић са сарадницима примио је делегацију Центра за цивилно-војне односе Морнаричке последипломске школе из Монтереја (САД), предвођену професорком др. Елизабет Рајт. Делегација учествује у реализацији радионице под називом „Изградња и одржавање одговорности у процесу одлучивања при одбрамбеним набавкама'' која се одржава од 20. до 24. маја, у Сектору за материјалне ресурсе Министарства одбране, у организацији Управе за одбрамбене технологије.

Будући да се сарадња са Центром за цивилно-војне односе и Морнаричком последипломском школом планира и организује на годишњем нивоу, у оквиру радних састанака Мешовите комисије Србија – САД за питање реформе система одбране, теме разговора биле су оцена досадашње сарадње, план реализације заједничких активности до краја 2013. године и тежишни циљеви сарадње за период од 2014. године надаље.

Помоћник министра захвалио је гостима на уложеним напорима и пруженој помоћи у изградњи ефикаснијег система одбране Републике Србије. Изразио је уверење да интензивна сарадња са Сједињеним Америчким Државама у области одбране представља обострани стратегијски интерес, потребу и корист који се не коси са политиком војне неутралности, проглашеном у Народној скупштини 2007. године. У Министарству одбране и Војсци Србије, знање се препознаје као веома важан ресурс у који је неопходно улагати, да би се остварила дугорочно видљива унапређења.

Др Рајт је исказала захвалност на указаном гостопримству и прилици да њен тим сарађује са припадницима МО и ВС за које је оценила да их одликује аналитички приступ стручним питањима. Уједно је изразила уверење свих учесника досадашњих активности да ће МО Републике Србије бити покретачка снага и пример ефикасности у планирању и реализацији послова у свим облицима ангажовања, а посебно у јавним набавкама за потребе система одбране. Обострано је констатовано да су састанци ове врсте корисни, јер сведоче о заинтересованости за наставак сарадње и посвећености идеји добре управе.