Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.04.2012.

Prezentacija Projekta izgradnje prve atletske dvorane



Ministar odbrane Dragan Šutanovac prisustvovao je danas prezentaciji Projekta izgradnje prve atletske dvorane u Beogradu i Srbiji, koja će biti izgrađena na lokaciji Vojne akademije. Atletska dvorana će nositi ime „General Svetomir Đukić“, po osnivaču Srpskog olimpijskog komiteta.

Prezentaciji projekta prisustvovali su Zagorka Petrović Zlatanović, pomoćnik ministra za omladinu i sport, Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije, Slobodan Branković, generalni sekretar Atletskog saveza, državni sekretar U Ministarstvu odbrane dr Zoran Jeftić, zamenik načelnika Generalštaba VS general-major Milan Bjelica i načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna.

Ministar Šutanovac je istakao da je na inicijativu Atletskog saveza Srbije i na osnovu potreba Vojske Srbije i Vojne akademije zaključeno da postoje kapaciteti za izgradnju atletske dvorane koju će koristiti vojna i civilna lica što je jako bitno za civilno - vojnu saradnju.

- Drago nam je da to još jedan od vidova civilno-vojne saradnje i da na adekvatan način koristimo mogućnosti i kapacitete Vojske Srbije, a posebno zato što činimo mnogo za razvoj omladine i sporta koji su i nama bazični, i za Vojnu akademiju i za Vojsku Srbije, rekao je ministar odbrane izrazivši zadovoljstvo što će arena dobiti ime po mladom kapetanu koji je sa prijateljima oficirima pristupio organizovanju Srpskog olimpijskog komiteta.

Ministar Šutanovac istakao je da je jedan od planova za budući razvoj sistema odbrane taj da uključe i profesionalne sportiste u obuku pripadnika Vojske Srbije i da im omoguće da postanu profesionalni pripadnici naše vojske.

- U nekoliko zemalja sveta, kao što su Italija, Švajcarska i Austrija, Ministarstvo odbrane i sporta je jedno ministarstvo. Veliki broj njihovih olimpijskih takmičara u skijanju upravo su pripadnici njihovih vojski, i naša želja je da u budućem vremenu i mi imamo takvu strukturu, izjavio je ministar i dodao da će ti ljudi, koji će trčati pod zastavom Srbije a biti pripadnici Vojske Srbije, u budućnosti biti instruktori našim mlađim pripadnicima.

Projekat izgradnje finansira Ministarstvo omladine i sporta, a zemljište i lokaciju daje Ministarstvo odbrane.

Atletska dvorana «General Svetomir Đukić» prva je zatvorena atletska dvorana u regionu. Prostiraće se na 7200 kvadratnih metara i imaće kapacitet gledališta 100 mesta, četiri kružne staze i osam unutrašnjih u pravcu od 60m. Arena je sastavljena od administrativnog bloka, službenog za trenere i sudije, i bloka za sportiste.

Izgradnja počinje u junu, a završetak radova očekuje se krajem 2013. godine.Projektant atletske dvorane je projektantska kuća «Centroprojekt» uz pomoć Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane i Uprave za infrastrukturu Ministarstva omladine i sporta.

ODGOVOR NA NOVINARSKO PITANjE

Ministar je, odgovarajući na novinarsko pitanje, istakao da se zahvaljujući promišljenoj medijskoj aktivnosti po pitanju profesionalizacije Vojske Srbije, promociji Vojne akademije i Univerziteta odbrane očekuje da ova godina bude rekordna i po broju kandidata i kvalitetu ovogodišnjih kandidata koji upisuju Akademiju.

- Očekujem da generacija kadeta koji upišu Vojnu akademiju bude jedna od najkvalitetnijih u istoriji Vojske Srbije. Želja nam je da taj trend nastavimo i dalje, i želim da zahvalim svima koji su nam pomogli u promociji, pre svega medijima, jer bez te podrške teško da bismo mogli da približimo i našu vojsku i Vojnu akademiju mladim ljudima širom Srbije, izjavio je ministar i dodao da je ove godine za Vojnu gimnaziju konkurisalo više od 1200 mladića što je verovatno čini najtraženijom srednjom školom u Srbiji i u regionu.
photoFOTOGALERIJA