Министарство одбране Републике Србије
 
24.04.2012.

Презентација Пројекта изградње прве атлетске дворане



Министар одбране Драган Шутановац присуствовао је данас презентацији Пројекта изградње прве атлетске дворане у Београду и Србији, која ће бити изграђена на локацији Војне академије. Атлетска дворана ће носити име „Генерал Светомир Ђукић“, по оснивачу Српског олимпијског комитета.

Презентацији пројекта присуствовали су Загорка Петровић Златановић, помоћник министра за омладину и спорт, Веселин Јевросимовић, председник Атлетског савеза Србије, Слободан Бранковић, генерални секретар Атлетског савеза, државни секретар У Министарству одбране др Зоран Јефтић, заменик начелника Генералштаба ВС генерал-мајор Милан Бјелица и начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна.

Министар Шутановац је истакао да је на иницијативу Атлетског савеза Србије и на основу потреба Војске Србије и Војне академије закључено да постоје капацитети за изградњу атлетске дворане коју ће користити војна и цивилна лица што је јако битно за цивилно - војну сарадњу.

- Драго нам је да то још један од видова цивилно-војне сарадње и да на адекватан начин користимо могућности и капацитете Војске Србије, а посебно зато што чинимо много за развој омладине и спорта који су и нама базични, и за Војну академију и за Војску Србије, рекао је министар одбране изразивши задовољство што ће арена добити име по младом капетану који је са пријатељима официрима приступио организовању Српског олимпијског комитета.

Министар Шутановац истакао је да је један од планова за будући развој система одбране тај да укључе и професионалне спортисте у обуку припадника Војске Србије и да им омогуће да постану професионални припадници наше војске.

- У неколико земаља света, као што су Италија, Швајцарска и Аустрија, Министарство одбране и спорта је једно министарство. Велики број њихових олимпијских такмичара у скијању управо су припадници њихових војски, и наша жеља је да у будућем времену и ми имамо такву структуру, изјавио је министар и додао да ће ти људи, који ће трчати под заставом Србије а бити припадници Војске Србије, у будућности бити инструктори нашим млађим припадницима.

Пројекат изградње финансира Министарство омладине и спорта, а земљиште и локацију даје Министарство одбране.

Атлетска дворана «Генерал Светомир Ђукић» прва је затворена атлетска дворана у региону. Простираће се на 7200 квадратних метара и имаће капацитет гледалишта 100 места, четири кружне стазе и осам унутрашњих у правцу од 60м. Арена је састављена од административног блока, службеног за тренере и судије, и блока за спортисте.

Изградња почиње у јуну, а завршетак радова очекује се крајем 2013. године.Пројектант атлетске дворане је пројектантска кућа «Центропројект» уз помоћ Управе за инфраструктуру Министарства одбране и Управе за инфраструктуру Министарства омладине и спорта.

ОДГОВОР НА НОВИНАРСКО ПИТАЊЕ

Министар је, одговарајући на новинарско питање, истакао да се захваљујући промишљеној медијској активности по питању професионализације Војске Србије, промоцији Војне академије и Универзитета одбране очекује да ова година буде рекордна и по броју кандидата и квалитету овогодишњих кандидата који уписују Академију.

- Очекујем да генерација кадета који упишу Војну академију буде једна од најквалитетнијих у историји Војске Србије. Жеља нам је да тај тренд наставимо и даље, и желим да захвалим свима који су нам помогли у промоцији, пре свега медијима, јер без те подршке тешко да бисмо могли да приближимо и нашу војску и Војну академију младим људима широм Србије, изјавио је министар и додао да је ове године за Војну гимназију конкурисало више од 1200 младића што је вероватно чини најтраженијом средњом школом у Србији и у региону.
photoФОТОГАЛЕРИЈА