Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.01.2020.

Unapređenje saradnje sa Francuskom u oblasti odbrambenih tehnologija



 
Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, boravila je u Parizu gde se sastala sa predstavnicima Generalne direkcije za naoružanje Ministarstva vojske Republike Francuske (SMR-DGA).
 
Na devetom po redu godišnjem sastanku, vojnoekonomska saradnja Srbije i Francuske ocenjena je kao veoma sadržajna. U oblasti odbrambenih tehnologija Francuska je prepoznata kao strateški partner Srbije.
 
Redovni godišnji sastanak bio je prilika da se analizira dostignuti nivo vojnoekonomske saradnje i definišu pravci i planovi njenog unapređenja u narednom periodu.
 
Pored razgovora sa predstavnicima Generalne direkcije za naoružanje Ministarstva vojske Republike Francuske, članovi delegacije imali su susrete i sa predstavnicima francuskih kompanija sa kojima je već ostvarena saradnja, ili se planira u narednom periodu, sa ciljem konkretizacije aktivnosti u okviru razvojnih projekata ili modernizacije naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.
 
Analizirani su i dostignuti nivoi industrijske saradnje koji proističu iz potpisanih ugovora. Delegacija Srbije, tokom boravka u Francuskoj, obišla je i fabrike sa kojima su prošle godine potpisani sporazumi o saradnji, tokom boravka francuskog predsednika Makrona našoj zemlji.
 
Zaključeno je da je obim i sadržaj saradnje značajno unapređen, čemu su uveliko doprineli sastanci na najvišem državnom nivou.
 
Dogovoren je plan saradnje za ovu godinu koji predviđa veći obim zajedničkog razvoja i modernizacije složenih sistema naoružanja, kao i intenziviranje aktivnosti na transferu tehnologija i osposobljavanju srpskih preduzeća u oblasti vazduhoplovnih tehnologija.