Министарство одбране Републике Србије
 
31.01.2020.

Унапређење сарадње са Француском у области одбрамбених технологија



 
Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, боравила је у Паризу где се састала са представницима Генералне дирекције за наоружање Министарства војске Републике Француске (СМР-DGA).
 
На деветом по реду годишњем састанку, војноекономска сарадња Србије и Француске оцењена је као веома садржајна. У области одбрамбених технологија Француска је препозната као стратешки партнер Србије.
 
Редовни годишњи састанак био је прилика да се анализира достигнути ниво војноекономске сарадње и дефинишу правци и планови њеног унапређења у наредном периоду.
 
Поред разговора са представницима Генералне дирекције за наоружање Министарства војске Републике Француске, чланови делегације имали су сусрете и са представницима француских компанија са којима је већ остварена сарадња, или се планира у наредном периоду, са циљем конкретизације активности у оквиру развојних пројеката или модернизације наоружања и војне опреме Војске Србије.
 
Анализирани су и достигнути нивои индустријске сарадње који проистичу из потписаних уговора. Делегација Србије, током боравка у Француској, обишла је и фaбрике са којима су прошле године потписани споразуми о сарадњи, током боравка француског председника Макрона нашој земљи.
 
Закључено је да је обим и садржај сарадње значајно унапређен, чему су увелико допринели састанци на највишем државном нивоу.
 
Договорен је план сарадње за ову годину који предвиђа већи обим заједничког развоја и модернизације сложених система наоружања, као и интензивирање активности на трансферу технологија и оспособљавању српских предузећа у области ваздухопловних технологија.