Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2019.

Sastanak državnog sekretara Živkovića sa novoimenovanim ambasadorom Brazila



Državni sekretar Aleksandar Živković sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Federativne Republike Brazil u Republici Srbiji Eduardom Botelo Barbosom.

Tokom sastanka istaknuto je da Republika Srbija neguje prijateljske odnose sa Brazilom. Državni sekretar Živković preneo je da cenimo principijelnu politiku Brazil prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti tzv. “Kosova“, kao i podršku koju ta zemlja pruža Srbiji u međunarodnim institucijama.

Državni sekretar Živković istakao je i da postoji interes za razvoj vojno-vojne saradnje, imajući u vidu da Srbija i Brazil imaju potpisan Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, uz predlog da se na ekspertskom nivou usaglase oblasti saradnje od obostranog interesa.

Dodao je da je JP „Jugoimport SDPR“ prisutan na najznačajnijim sajmovima naoružanja i vojne opreme u Brazilu i da je to dobra osnova za saradnju odbrambenih industrija dve zemlje, koje u ovom trenutku beleže značajne rezultate.

Ambasador Barbosa je izrazio zadovoljstvo zbog prijema u Ministarstvu odbrane i preneo da će tokom boravka u Srbiji izdvojiti vreme za upoznavanje sa našom bogatom istorijom i kulturom. Istakao je da Brazil u Srbiji vidi iskrenog prijatelja, da obe zemlje pridaju značaj poštovanju demokratskih tekovina i međunarodnog prava, dodavši da, bez obzira na geografsku udaljenost, treba težiti jačanju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.
 
photoFOTOGALERIJA