Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2019.

Obeleženi Dan Instituta za strategijska istraživanja i Dan Vojnog arhiva



Dan Instituta za strategijska istraživanja i Dan Vojnog arhiva (5. februar) svečano su obeleženi u kasarni „Banjica 2“ u prisustvu rektora Univerziteta odbrane general-majora dr Gorana Radovanovića, načelnika Vojne akademije general-majora dr Bojana Zrnića, pripadnika dveju institucija i brojnih saradnika i gostiju.
 
Čestitajući praznik, general Radovanović je istakao da su u prethodnoj godini Institut za strategijska istraživanja i Vojni arhiv dali pun doprinos sistemu odbrane u skladu sa svojim funkcionalnim nadležnostima.

Direktorka Instituta za strategijska istraživanja dr Jovanka Šaranović istakla je najvažnije rezultate rada dve institucije u 2018. godini.
 
– Projekat „Asimetrične forme ugrožavanja bezbednosti“ je završen, a monografija kao finalni proizvod je u štampi. Završili smo i projekat Istorijskog odeljenja „Istorija srpske i jugoslovenske vojske u 19. i 20. veku“, počeo je rad na projektu „Strateška kultura kao determinanta nacionalne bezbednosti u funkciji podrške konceptu vojne neutralnosti“, a nastavlja se rad na projektima „Stres u vojnoj profesiji“ i „Dugoročni trendovi potreba školovanja kadra na visokoškolskim institucijama u sistemu odbrane“ – rekla je dr Jovanka Šaranović i istakla da je Vojni arhiv završio višegodišnji projekat „Popis žrtava Prvog svetskog rata“, a nastavlja uspešnu implementaciju dva sporazuma o saradnji, sa muzejima Jad Vašem u Izraelu i Muzejom holokausta u Vašingtonu.
 
Institut za strategijska istraživanja nastao je 1984. godine u procesu tranformacije Centra visokih vojnih škola JNA „Maršal Tito“ i Centra za strategijska istraživanja Generaštaba JNA u naučno-nastavnu instituciju, a poslednja faza transformacije izvršena je 2006. godine.
 
Preteča Vojnog arhiva je je posebno (treće) odeljenje u okviru Glavnog đeneralštaba, formirano 5. februara (24. januara po starom kalendaru) 1876. godine, Ukazom kneza Milana Obrenovića, čime je utemeljeno prvo institucionalizovano bavljenje vojnom istorijom i čuvanje celokupne arhive u srpskoj vojsci.
 
 
photoFOTOGALERIJA