Министарство одбране Републике Србије
 
05.02.2019.

Обележени Дан Института за стратегијска истраживања и Дан Војног архива



Дан Института за стратегијска истраживања и Дан Војног архива (5. фебруар) свечано су обележени у касарни „Бањица 2“ у присуству ректора Универзитета одбране генерал-мајора др Горана Радовановића, начелника Војне академије генерал-мајора др Бојана Зрнића, припадника двеју институција и бројних сарадника и гостију.
 
Честитајући празник, генерал Радовановић је истакао да су у претходној години Институт за стратегијска истраживања и Војни архив дали пун допринос систему одбране у складу са својим функционалним надлежностима.

Директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић истакла је најважније резултате рада две институције у 2018. години. 

– Пројекат „Асиметричне форме угрожавања безбедности“ је завршен, а монографија као финални производ је у штампи. Завршили смо и пројекат Историјског одељења „Историја српске и југословенске војске у 19. и 20. веку“, почео је рад на пројекту „Стратешка култура као детерминанта националне безбедности у функцији подршке концепту војне неутралности“, а наставља се рад на пројектима „Стрес у војној професији“ и „Дугорочни трендови потреба школовања кадра на високошколским институцијама у систему одбране“ – рекла је др Јованка Шарановић и истакла да је Војни архив завршио вишегодишњи пројекат „Попис жртава Првог светског рата“, а наставља успешну имплементацију два споразума о сарадњи, са музејима Јад Вашем у Израелу и Музејом холокауста у Вашингтону.
 
Институт за стратегијска истраживања настао је 1984. године у процесу транформације Центра високих војних школа ЈНА „Маршал Тито“ и Центра за стратегијска истраживања Генераштаба ЈНА у научно-наставну институцију, а последња фаза трансформације извршена је 2006. године.
 
Претеча Војног архива је је посебно (треће) одељење у оквиру Главног ђенералштаба, формирано 5. фебруара (24. јануара по старом календару) 1876. године, Указом кнеза Милана Обреновића, чиме је утемељено прво институционализовано бављење војном историјом и чување целокупне архиве у српској војсци.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА