Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.08.2017.

Obeležena 76. godišnjica zločina nad civilima na Terazijama



Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević položio je danas venac na Spomenik obešenim rodoljubima na Terazijama povodom obeležavanja 76-godišnjice zločina počinjenog nad civilima od strane okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković rekao je da je Vlada Srbije maksimalno posvećena dostojanstvenom sećanju na sve učesnike i događaje iz svoje istorije.

Stanković je rekao da danas obeležavamo dan kada su nemačke okupacione vlasti u Drugom svetskom ratu obesile na stubove javne rasvete petoricu Beograđana optuženih za pružanje otpora.

Period Drugog svetskog rata obeležen je masovnim zločinima nad civilnim stanovništvom. U nizu tragičnih događaja koji su se odigrali u tada okupiranoj Srbiji, po svojim efektima posebno se izdvaja zločin počinjen na beogradskom trgu Terazije 17. avgusta 1941. godine.

Toga dana, nemačke okupacione vlasti obesile su na stubove javne rasvete petoricu Beograđana optuženih za pružanje otpora.

U spomen na petoricu sugrađana tragično stradalih 17. avgusta 1941. godine, Grad Beograd je na trgu Terazije, u neposrednoj blizini Igumanovljeve palate, 1983. godine postavio Spomenik obešenim rodoljubima. 

Ovaj reprezentativni memorijal delo je akademskog vajara Nikole Jankovića.